вгору

Працівник працює неповний робочий день: коли є право на ПСП?

Податківці нагадали, що у загальному випадку платник податку може застосувати ПСП, якщо розмір його зарплати у 2018 році не перевищує 2470 грн.

Відповідно до п. 169.1 Податкового кодексу України платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати (інших прирівняних до неї відповідно до законодавства виплат, компенсацій та винагород), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень.

У 2018 році розмір заробітної плати, що дає право на податкову соціальну пільгу (далі – ПСП), становить – 2470 грн. (прожитковий мінімум, встановлений для працездатної особи на 01.01.2018 р. 1762 грн. × 1,4).

Тобто, фізична особа, яка працює неповний робочий день, має право на ПСП за умови, якщо розмір її заробітної плати не перевищує граничного розміру доходу для отримання податкової соціальної пільги.

Для отримання ПСП роботодавцю подається заява у довільній формі.

Про особливості застосування ПСП у 2018 році читайте тут.

До відома! Роботодавець має право нарахувати працівнику, який працює неповний робочий день, заробітну плату нижчу за мінімальну (у 2018 році розмір мінімальної зарплати – 3723 грн). Але має виконуватись умова: сума нарахованої зарплати повинна бути не менша, ніж частина від мінімальної заробітної плати, що припадає на фактично відпрацьований час.

Що стосується нарахування ЄСВ, то його розмір за основним місцем роботи встановлюється як добуток розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на місяць, за який здійснюється нарахування зарплати, та ставки ЄСВ незалежно від того, що працівник працював неповний робочий день. Тобто ЄСВ «дотягується» до мінімального розміру (819,06 грн.). За неосновним місцем роботи така «дотяжка» до мінімальної зарплати не здійснюється (див. Інформаційно-довідковий ресурс «ЗІР», категорія 301.04.01).