вгору

Автоматичний розрахунок у формах фінзвітності XBRL

Ті користувачі, які складають фінансову звітність за МСФЗ, знають, які величезні таблиці мають деякі звіти. M.E.Doc, як розробник модуля Фінансова звітність за МСФЗ (у форматі XBRL), всіляко намагається спростити роботу бухгалтера. Так, звіти, що створюються при формуванні фінзвітності за МСФЗ, мають узагальнюючі рядки та графи, які заповнюються (розраховуються) автоматично на основі інших внесених даних.

Звертаємо увагу, що для заповнення звітів пакета даними з минулих періодів можна скористатися додатковими програмами обробки. Докладніше про це - у нашому матеріалі

Також можна скористатися додатковими функціями, такими як:

Автоматичний розрахунок - функція за замовчуванням включена в усіх звітах. При внесенні числових значень програма автоматично розраховує такі дані у тих підсумкових полях рядків та граф, де це передбачено. Також в процесі роботи виконується перевірка правильності заповнення полів та коректність внесених даних (вбудована валідація).

У разі, якщо користувач вважає, що підсумкові рядки або графи мають залишатися порожніми та не повинні розраховуватись, можливо вимкнути для певного звіту автоматичний розрахунок узагальнюючих полів, що містять формули. Для вимкнення авторозрахунку необхідно видалити позначку у полі Автоматичний розрахунок меню Правка (рис. 1).

фінансова звітність, МСФЗ

Рис. 1

Перерахувати документ (F6) - перерахунок будь-якого звіту. Для перерахунку усіх полів, що містять формули, необхідно у відкритому документі обрати пункт меню Правка - Перерахувати документ.

Перерахунок документа, у тому числі бажано здійснювати після перенесення даних зі статистичних форм. Докладніше про це - у нашому матеріалі.

Перерахувати пакет - перерахунок всього пакета звітності в цілому. Для цього необхідно виділити ярлик пакета у Реєстрі документів МСФЗ та обрати пункт меню Файл - Перерахувати пакет. Після цього буде виконано послідовний перерахунок звітів пакета, для яких встановлена відмітка у меню Правка - Автоматичний розрахунок. У разі, якщо автоматичний розрахунок в якомусь звіті був раніше вимкнений, при виконанні функції Перерахувати пакет даний звіт не буде перераховано.

Важливо! Функція доступна лише для звітів, що не підписані та не перебувають на підписі.

Радимо завжди використовувати функцію Перерахувати пакет після імпорту даних в модуль з використанням файлів імпорту Excel. Попередньо необхідно відкрити звіти, для яких не має відбуватися автоматичний розрахунок, та прибрати відповідну позначку в меню.

Що необхідно знати про довідки щодо заповнення форм за МСФЗ, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.