вгору

Чи можна переривати відпустку без збереження зарплати під час ВС?

На сайті Федерації професійних спілок України розміщено консультацію щодо переривання відпустки без збереження заробітної плати у період воєнного стану.

Оформлення відпусток без збереження заробітної плати, передбачених ст. ст. 25, 26 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 р. № 504/96-ВР (далі - Закон № 504), є правом, а не обов’язком працівника.

Відповідно до ч. третьої ст. 12 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15 березня 2022 року № 2136-IX (далі - Закон № 2136), протягом періоду дії воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку, встановленого ч. першою ст. 26 Закону № 504.

Так, за сімейними обставинами та з інших причин працівнику можна надати відпустку без збереження зарплати. Максимальний строк такої відпустки становить 15 календарних днів ( далі - к. дн.) на рік.

Однак, на період воєнного стану строк перебування у відпустці без збереження зарплати не включають до цих 15 к. дн. (ст. 26 Закону № 504) і ця відпустка може бути надана на весь строк запровадження воєнного стану.

Водночас, ст. 26 Закону № 504 визначає, що таку відпустку надають на строк, обумовлений угодою між працівником та роботодавцем.

Отже, отримавши від працівника заяву з проханням надати таку відпустку, роботодавець має право відмовити у її наданні. Ініціатива завжди повинна йти від працівника, але остаточне рішення про її надання залишається за роботодавцем.

Що стосується питання щодо переривання відпустки без збереження заробітної плати, тут слід зазначити, що сторони (працівник і роботодавець) самостійно домовляються про період і тривалість такої відпустки.

Зверніть увагу! Закон № 504 не регулює питання, чи можна достроково припинити відпустку без збереження зарплати, а також скільки разів можна надавати таку відпустку протягом воєнного стану.

Зауважимо, що не буде порушенням, якщо працівник із роботодавцем спільно вирішать змінити строк відпустки без збереження заробітної плати. Роботодавець може внести пропозицію працівнику про необхідність приступити до роботи у зв’язку з виробничою необхідністю. Ініціювати дострокове припинення такої відпустки може працівник, у якого є необхідність приступити до роботи.

Чи можлива відпустка за власний рахунок з ініціативи роботодавця, а також чи можлива відпустка більше 24 днів в період воєнного стану, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.