вгору

Чи можна поновити трудовий договір до скасування воєнного стану?

Під час воєнного стану діють особливі умови щодо трудових відносин, які регулюються Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2136-ІХ (далі - Закон № 2136).

Зокрема, ч. першої ст. 13 Закону № 2136 визначено, що призупинення дії трудового договору - це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором.

Важливо! Якщо роботодавець може забезпечити роботою своїх працівників і вони можуть стати до роботи, проте воєнний стан ще діє, трудовий договір можливо поновити.

Поновлення трудового договору здійснюється на підставі заяви працівника про таке поновлення, роботодавець, в свою чергу, видає відповідний наказ.

Про це зазначено на сайті Східного міжрегіонального управління Держпраці.

Про різницю між простоєм та призупиненням дії трудового договору, та чи можна припинити трудовий договір з вразливими категоріями працівників, і чи можна поєднувати волонтерство та основну роботу, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.