вгору

Що змінилось у сплаті податків з набранням чинності Законом №466?

З набранням чинності  змін до Податкового кодексу України, внесеними Законом України від 16.01.2020 р. № 466-IX (далі – Закон №466),  вирішилось питання сплати податків, якщо граничний строк такої сплати припадає на вихідний або святковий день.

А саме, Законом №466 доповнено п.57.1 ПКУ новим абзацем такого змісту: «Якщо граничний строк сплати податкового зобов’язання припадає на вихідний або святковий день, останнім днем сплати податкового зобов’язання вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем».

Нагадаємо, що до цих змін, якщо останній день подання звітності або сплати податків припадав на святковий чи вихідний день, то:

  • декларацію можна було подати на наступний робочий день (це передбачено п. 49.20 ПКУ);
  • податки сплачувались напередодні.

Докладно про це ми писали у нашому матеріалі в Блозі бухгалтера.

Отже, починаючи з 23.05.2020 року сплачувати податки, граничний строк сплати яких припадають на вихідний (святковий) день, можна на наступний робочий день.

Ще одна зміна, яка стосується сплати податків, внесена до п. 57.3 ПКУ. А саме, тепер у разі донарахування грошового зобов'язання податковим органом, платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму протягом 10 робочих днів (було – календарних днів), що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення, крім випадків, коли платник податків розпочинає процедуру оскарження.

Тобто, фактично строк сплати донарахованого зобов’язання збільшився.

Про зміни, які стосуються ПДВ, податку на прибутокПДФОмісцевих податків, єдинників та відповідальності читайте у Блозі бухгалтера, у Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.