вгору

Закон № 466: зміни в оподаткуванні доходів ФОП

Що змінилось для фізособ – підприємців на загальній системі оподаткування із набранням чинності Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» від 16.01.2020 р. № 466-IX розглянемо у цьому матеріалі.

1. Змінами уточнюється перелік витрат для фізичних осіб – підприємців в частині витрат на сплату податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за об’єкти нежитлової нерухомості (податок з об’єктів житлової нерухомості не включається до складу витрат ФОП)  витрат на реконструкцію, модернізацію та інші види поліпшення основних засобів (п. 177.4 ПКУ).

2. Підлягають амортизації, зокрема, витрати на реконструкцію, модернізацію та інші види поліпшення основних засобів (крім поточного ремонту), а також вантажні авто фізичних осіб – підприємців на загальній системі оподаткування (пп. 177.4.6 ПКУ).

3. Фізичні особи - підприємці, які зареєстровані протягом року, або переходять на спрощену систему оподаткування, або перейшли із спрощеної системи оподаткування , подають податкову декларацію за результатами звітного року (було – за результатами звітного кварталу) , в якому розпочата така діяльність або відбувся перехід на (перехід із) спрощену(-ої) систему(-и) оподаткування (п. 177.5.2 ПКУ).

4. Фізична особа - підприємець, яка здійснює на користь нерезидента - юридичної особи або уповноваженої ним особи (крім постійного представництва на території України) будь-які виплати з доходів із джерелом їх походження з України, здійснює нарахування та сплату податку на прибуток підприємств із доходів (прибутків) нерезидентів у порядку, розмірі та строки, встановлені розділом III ПКУ (ПКУ доповнено новим п. 177.13).

Така сама вимога щодо нарахування податку на прибуток з доходів нерезидента передбачена і для осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність (адвокатів нотаріусів тощо) згідно з новим п. 178.8 ПКУ.

5.    Забезпечується облік фізичних осіб підприємців з ознакою провадження «незалежної професійної діяльності». Це у випадку, якщо фізична особа зареєстрована як підприємець, та при цьому така особа провадить незалежну професійну діяльність (п. 65.9 ПКУ).

Зазначені зміни до ПКУ набрали чинності з 23.05.2020 року.

Про зміни, які стосуються ПДВ, податку на прибуток, ПДФО, місцевих податків, а також єдинників читайте у Блозі бухгалтера, у Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.