вгору

Чи враховується період відпустки без збереження зарплати у стаж для щорічної відпустки та пенсії?

Згідно зі ст. 9 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 року № 504/96-ВР (далі – Закон № 504) передбачено, що до стажу роботи, який дає право на щорічну основну відпустку, зараховуються, зокрема, час, коли:

1) працівник фактично не працював, але за ним зберігалося місце роботи (посада);

2) такому працівнику не виплачувалася заробітна плата у зв’язку з перебуванням у відпустці без збереження заробітної плати, передбаченої статтями 25, 26 Закону № 504.

Тривалість відпусток без збереження заробітної плати, які надаються за угодою сторін відповідно до ст. 26 Закону № 504, обмежена 15 календарними днями на рік. Цей термін не стосується відпустки за свій рахунок на час карантину.

Разом з тим, особливості трудових відносин у період воєнного стану, не передбачені іншими актами трудового законодавства, визначені Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» 15.03.2022 р. № 2136-IX (далі – Закон № 2136).

Зокрема, ст. 12 Закону № 2136 визначено, що протягом періоду дії воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку, встановленого частиною першою ст. 26 Закону № 504.

Таким чином, відпустка без збереження заробітної плати, яка надається упродовж дії воєнного стану, надається відповідно до ст. 26 Закону № 504 і включається до стажу, який дає право на щорічну основну відпустку.

Про це зазначили фахівці Держпраці.

Тобто, у разі якщо працівник знаходиться у відпустці за свій рахунок, в тому числі упродовж дії воєнного стану, цей період включається до стажу, що дає право на щорічну відпустку.

Водночас зауважимо, що якщо працівник повний місяць перебував у відпустці за свій рахунок, йому не зараховується страховий стаж, в т. ч. для пенсії, оскільки не сплачені страхові внески. Можливість здійснення доплати для зарахування стажу за такі відпустки чинним законодавством на даний час не передбачена.

Проте, якщо працівник частину місяця відпрацював, а частину перебував у відпустці без збереження заробітної плати, і його фактична заробітна плата менша за мінімальну, роботодавець зобов’язаний сплатити єдиний соціальний внесок в сумі не менше мінімального розміру.

Про те, чи має право правник на відпустку за особливий характер роботи після тривалої відпустки без збереження зарплати, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.