вгору

Чи здійснювати перерахунок утриманих податків з допомоги по частковому безробіттю на період карантину?

Нагадаємо нашим читачам, що з 29.05.2020 року набрав чинності Закон України від 13.05.2020 року № 591-IX, яким, зокрема, внесено зміни до Податкового кодексу України в частині звільнення від оподаткування податком на доходи фізичних осіб та військовим збором доходу платника податку у вигляді допомоги по частковому безробіттю на період карантину.

А саме, змінами було встановлено, що з 2 квітня 2020 року до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку на доходи фізосіб не включаються доходи у вигляді допомоги по частковому безробіттю на період карантину, які виплачуються (надаються) роботодавцем відповідно до ст. 47-1 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 року № 5067-VI (далі – Закон № 5067). Також ці доходи звільняються від оподаткування військовим збором.

Докладно про це ми писали тут.

Виникає питання: як бути тим роботодавцям, які до набрання чинності змін до ПКУ утримували і сплачували ПДФО та військовий збір з сум допомоги по частковому безробіттю? Чи потрібно таким роботодавцям здійснювати перерахунок сум нарахованих доходів, утриманого ПДФО та військового збору?

На це питання надала відповідь ДПСУ у індивідуальній податковій консультації від 18.08.2020 р. № 3430/ІПК/99-00-04-05-03-06 (Єдиний реєстр ІПК).

Так, ДПСУ зазначила, що роботодавець та/або податковий агент має право здійснювати перерахунок сум нарахованих доходів, утриманого податку за будь-який період та у будь-яких випадках для визначення правильності оподаткування, незалежно від того, чи має платник податку право на застосування податкової соціальної пільги (пп. 169.4.3 ПКУ).

Отже, оскільки дохід платника податку у вигляді допомоги по частковому безробіттю на період карантину, який виплачується (надається) роботодавцем такому платнику відповідно до ст. 47-1 Закону № 5067, з 02.04.2020 року звільняється від оподаткування ПДФО та військовим збором, то роботодавець, як податковий агент, у разі оподаткування зазначеного доходу має право здійснити перерахунок сум нарахованих доходів, утриманого податку (військового збору) для визначення правильності оподаткування.

Індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Водночас зазначимо, що раніше податківці роз’яснювали, що сума допомоги по частковому безробіттю на період карантину, яка нарахована до 02.04.2020 року, оподатковується ПДФО та військовим збором на загальних підставах.

Тому, для здійснення перерахунку сум податків з допомоги по частковому безробіттю радимо отримати індивідуальну податкову консультацію.

Також про оподаткування допомоги по частковому безробіттю під час карантину читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.