вгору

Чому відбувається блокування ПН навіть за наявної діючої таблиці даних?

Порядком зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі -  ПН/РК в ЄРПН), затвердженого постановою Кабміну від 11.12.2019 р. № 1165 (далі - Порядок № 1165), передбачено автоматизований моніторинг відповідності ПН/РК критеріям оцінки ступеня ризиків. 

Вказаний механізм діє на основі алгоритмів, які в автоматичному режимі здійснюють перевірку поданих на реєстрацію ПН/РК відповідно до ряду критеріїв, визначених Порядком № 1165. 

Отже, у разі, коли за результатами автоматизованого моніторингу платник податку, яким складено ПН/РК, відповідає хоча б одному критерію ризиковості платника податку, реєстрація таких ПН/РК зупиняється. 

ПН/РК, що не відповідає жодній з ознак безумовної реєстрації, перевіряється щодо відповідності відображених у них операцій критеріям ризиковості здійснення операцій (п. 5 Порядку № 1165). 

Згідно зі змінами до Порядку № 1165, які прийняті постановою КМУ від 23.12.2022 р. № 1428, за наявності в номенклатурі ПН/РК товарів/послуг продавця з кодами УКТЗЕД/ДКПП, на які відсутні діючі таблиці даних платника податку, відбувається автоматизований моніторинг усіх без винятку товарів/послуг на умовному складі платника. 

Про це повідомили податківці ДПС у Полтавській області. 

Про типові помилки, які виникають при заповненні таблиці даних, як подати пояснення до Таблиці даних та які дії платника у разі неврахування таблиці даних платника податку, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.