вгору

Добровольці у теробороні: чи зберігається середній заробіток роботодавцем?

З перших днів введення в Україні воєнного стану чимало цивільних – як чоловіків, так і жінок – добровільно вступили до лав територіальної оборони (далі – ТРО). Більшість з них були офіційно працевлаштовані. Які гарантії для таких працівників зберігаються за місцем їх роботи?

Відповідно до Закону України «Про основи національного супротиву» від 16.07.2021 р. № 1702-IX (далі – Закон №1702) територіальна оборона складається з військової, цивільної та військово-цивільної складових.

З працівниками, які долучилися до воєнної ТРО, все зрозуміло: вони уклали контракт про проходження військової служби або їх призвали як резервістів під час мобілізації. На них розповсюджуються гарантії відповідно до ст. 119 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП). Зокрема, за ними зберігається місце роботи, посада і середній заробіток.

Цивільна складова ТРО включає держоргани, органи місцевого самоврядування, які залучаються до тероборони.

Військово-цивільна складова ТРО включає штаби зон (районів) тероборони та добровольчі формування тергромад, які залучаються до неї.

Згідно з п. 16 Положення про добровольчі формування територіальних громад, затвердженого постановою Кабміну від 29.12.2021 р. № 1449, членом добровольчого формування може бути громадянин України віком від 18 років, який проживає на території громади, де діє добровольче формування, пройшов медичний, професійний та психологічний відбір (перевірку) і уклав контракт добровольця територіальної оборони.

При цьому, контракт добровольця ТРО особа укладає з командиром добровольчого формування строком на три роки. Сама ж форма цього контракту затверджується Міноборони.

Соціальні гарантії ТРО

Зважте на те, що на членів добровольчих формувань тергромад під час їх участі у заходах підготовки добровольчих формувань територіальних громад, а також виконання ними завдань ТРО поширюються гарантії соціального і правового захисту, передбачені Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» від 20.12.1991 р. № 2011-XII (далі – Закон № 2011).

В Законі № 1702 зазначено про те, що безпосередньо в Законі № 2011 не сказано: на добровольців тероборони поширюються гарантії ст. 119 КЗпП щодо збереження середнього заробітку та посади. В зв’язку з чим виникали питання: чи зберігати за такими працівниками середній заробіток та посаду, або ж увільняти їх від роботи.

Ця прогалина була усунута наказом Міноборони «Про затвердження форми контракту добровольця територіальної оборони та посвідчення добровольця територіальної оборони» від 07.03.2022 р. № 84. В п. 3 цього Контракту, що на такого працівника поширюються гарантії, що встановлені в ст. 119 КЗпП.

Отже, за працівником, який є членом добровольчого формування ТРО, зберігається середній заробіток та посада за місцем роботи.

Для цього працівник має надати роботодавцю копію контракту добровольця ТРО, або копію посвідчення встановленого зразка, виданого на підставі укладеного контракту, що підтверджує особу власника цього посвідчення та його належність до виконання військово-цивільного обов’язку в межах території територіальної громади.

Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення норм, що регулюють питання визначення категорій осіб, які визнаються ветеранами війни та членами сімей загиблих Захисників і Захисниць України, та надання їм соціальних гарантій» від 15.03.2022 р. № 2121-IX, осіб, які входили до складу добровольчого формування територіальної громади, визнали учасниками бойових дій.

Це означає, що працівники – добровольці ТРО, окрім збереження середнього заробітку та посади:

https://lh6.googleusercontent.com/7D9weeV7w3LJ0gkKFoqkQQv2YgZvBjA1Wcz8PBfI9a8tpN1_e3UKxj3ChYoNn5ROLPOdW7fvUqzCwom15Dvqlo2eRh8pQYibTG4mr3iqVVblLTvKr8OcHWIu9Cmfe-8Hsa-iDVNR Читайте про особливості трудових відносин протягом воєнного стану у добірці матеріалів Блога бухгалтера, Інформеру M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі;

Працівника залучено до ТРО: чи можна прийняти іншу особу на його посаду;

Трудові відносини в умовах воєнного часу;

Діє Закон № 2136 щодо трудових відносин в умовах воєнного стану;

Як вплинув воєнний стан на тривалість робочого часу та на укладення трудового договору;

Дистанційна робота у воєнний час: що необхідно знати;

Які особливості оплати праці та надання відпусток у період дії воєнного стану?