вгору

Додаток 1 до об’єднаного Розрахунку: чи потрібно формувати, якщо показники для декларування наявні лише в одному місяці?

Нагадуємо нашим читачам, що форма Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – Розрахунок) та Порядок його заповнення та подання (далі – Порядок) затверджені наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4 (у редакції наказу Мінфіну від 15.12.2020 р. № 773).

Розрахунок подається окремо за кожний квартал (податковий період) з розбивкою по місяцях звітного кварталу протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу. Розрахунок подається лише у разі нарахування сум зазначених доходів платнику податку протягом звітного періоду. Це передбачено п. 1 розд. II Порядку.

У разі незаповнення того чи іншого рядка Розрахунку та додатків до нього через відсутність операції такий рядок прокреслюється (п. 3 розд. II Порядку). Порядок заповнення додатка 1 «Відомості про нарахування заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) застрахованим особам» (далі – Додаток 1) до Розрахунку визначений у п. 1 розд. IV Порядку.

Додаток 1 до Розрахунку призначений для щоквартального формування платниками ЄСВ щодо кожної застрахованої особи відомостей про суми нарахованої їй заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) у розрізі місяців звітного кварталу.

Якщо платник ЄСВ у звітному кварталі не використовує працю фізосіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, – Додаток 1 до Розрахунку за відповідний квартал не подається.

Отже, Додаток 1 до Розрахунку не заповнюється та не подається у складі Розрахунку лише за умови відсутності показників для декларування протягом усього кварталу.

Якщо показники для декларування наявні лише в одному з місяців кварталу, то Додаток 1 подається за кожен з таких місяців, а пусті рядки прокреслюються (у разі подання документа в електронному вигляді – такі рядки не заповнюються).

Про це інформує Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з ВПП.

Розглянемо, як заповнити додаток 1 до об’єднаного Розрахунку у M.E.Doc, якщо працівниця перші два місяці III кварталу 2021 р. була у відпустці за власний рахунок (на карантині), а третій місяць відпрацювала з нарахуванням зарплати.

Заповнення додатка 1 за перший–другий місяць III кварталу 2021 р. виглядатиме так (відповідно, рис.1, 2).

Рис. 1

Рис. 2

Заповнення додатка 1 за третій місяць III кварталу 2021 р. виглядатиме так (рис. 3):

Рис. 3

Об’єднаний розрахунок за III квартал 2021 р. матиме вигляд (рис. 4):

Рис. 4

Звертаємо увагу, що податковий розрахунок за ІII квартал 2021 р. подається за новою формою (ідентифікатор форми J/F0500107). Як це зробити у M.E.Doc – дізнайтесь з матеріалу.

Про те, що незабаром об’єднана звітність з ПДФО та ЄСВ може стати помісячною, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.