вгору

Документообіг між НБУ та НФУ

З 1 липня 2020 р. запрацює проєкт "Спліт", і НБУ стане регулятором переважної частини небанківського фінансового сектору.

З метою ефективного обміну інформацією з учасниками ринку НБУ, як регулятор ринків небанківських фінансових послуг, роз’яснює особливості документообігу між ним та фінансовими установами.

Подання документів до НБУ

Небанківські фінансові установи (далі – НФУ) зможуть подавати документи до НБУ в електронній та паперовій формах.

Електронна скринька НБУ [email protected] призначена для централізованого опрацювання електронних документів, електронних копій документів та копій документів від підприємств, установ, організацій, громадян, адресованих НБУ.

Типи документів, які приймаються на зазначену скриньку:

  • електронні документи, підписані кваліфікованим електронним підписом (далі – КЕП);
  • електронні копії оригіналів документів у паперовій формі, засвідчені КЕП/печаткою;
  • копії документів.

Порядок подання звітності до НБУ

Подання показників фінзвітності та звітних даних відбуватиметься через спеціальний ресурс НБУ - portal.bank.gov.ua. Доступ до даного порталу потребує попередньої реєстрації. Для прискорення реєстрації можна додатково надіслати сканкопію листа про реєстрацію на електронну адресу: [email protected].

Нагадаємо нашим користувачам, що в програмі M.E.Doc створено новий сервіс “Звітність до НБУ для небанківських установ”, за допомогою, якого можна подавати звітність до НБУ. Докладніше про це у нашому матеріалі.

Відповідно до Інструкції щодо подання звітності НФУ до НБУ показники фінансової звітності та звітних даних подаватимуться в XML- форматі відповідно до реєстру показників, які були опубліковані на офіційному вебсайті НБУ в розділі «Статистика». Пакети фінансової звітності разом із примітками, а також пояснювальні записки до звітних даних, що подаються відповідно до законодавства України, передбачено подавати електронною поштою на електронну адресу: [email protected].

Подання звітів у паперовому вигляді здійснюється поштою лише у разі, якщо подання таких звітів передбачено нормативно-правовими актами Нацкомфінпослуг та Держфінпослуг лише в паперовій формі.

Реєстр НФУ

Поточний реєстр НФУ, який ведеться Нацкомфінпослуг в комплексній інформаційній системі (КІС), буде тимчасово недоступний для зовнішніх користувачів на період передавання бази даних від Нацкомфінпослуг та її налаштування в Національному банку.

Після завершення процесу міграції даних передані бази даних реєстрів НФУ будуть доступні на вебсайті НБУ (bank.gov.ua) у розділі "Нагляд". Про відкриття реєстрів буде повідомлено додатково.

Подання документів та комунікація з реєстраційних питань та ліцензування

Всі документи щодо здійснення реєстраційних та ліцензійних дій подаються в паперовій формі. Крім того, НБУ пропонує також подавати документи у вигляді електронних копій (PDF) на цифрових носіях (флешка або CD/DVD-диск).

Слід враховувати такі особливості:

  • реєстраційна картка і довідка про відсутність у керівників судимості для взяття на облік юрособи-лізингодавця, крім запропонованого формату (PDF), подається у форматі DBASE-IV (така вимога діє до моменту скасування відповідного акта Нацкомфінпослуг);
  • інформація про договори перестрахування, укладені зі страховиками (перестраховиками) нерезидентами, подається на цифрових носіях (флешка або CD/DVD-диск) у форматі Microsoft Excel;
  • реєстраційна картка для внесення запису до Державного реєстру фінансових установ додатково подається онлайн у електронній формі через комплексну інформаційну систему (КІС). Водночас звертаємо увагу, що тимчасово, до перезапуску роботи КІС, реєстраційні картки в електронній формі прийматися не будуть.

Запити щодо ліцензування та реєстрації НФУ можна оформляти та надсилати через форму зворотного зв’язку, розміщену на вебсайті НБУ в розділі "Нагляд".

Про підходи до регулювання ринку небанківського лізингу від НБУ, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.

https://lh6.googleusercontent.com/ChOaBn-AvAAclvRH4f9kEl6akmhlMr0hoQ4iTX5boHaesBVblDzyoOEfkSEbgHg-1iAB8VS_UpOewBIN3XRnkR0UDh76SraWFyXNUai4jWS3HY42B4MI9gwB0XYaZNfTZBwcT-2S