вгору

Куди сплачується ПДФО та військовий збір та подається Розрахунок у разі зміни місцезнаходження?

У разі зміни місцезнаходження суб’єктів господарювання – платників податків сплата визначених законодавством податків і зборів після реєстрації здійснюється за місцем попередньої реєстрації до закінчення поточного бюджетного періоду. Це визначено у ч. 8 ст. 45 Бюджетного кодексу України.

Відповідно до п. 10.13 розд. X Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588, у разі зміни місцезнаходження суб’єкта господарювання – платника податків сплата визначених законодавством податків і зборів після такої реєстрації здійснюється таким платником податків за місцем попередньої реєстрації до закінчення поточного бюджетного періоду.

До закінчення року платник податків обліковується в контролюючому органі за попереднім місцезнаходженням (неосновне місце обліку) з ознакою того, що він є платником податків до закінчення року, а в контролюючому органі за новим місцезнаходженням (основне місце обліку) – з ознакою того, що він є платником податків з наступного року.

При цьому, податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – Розрахунок) податкові агенти зобов’язані подавати до контролюючого органу за основним місцем обліку. Така вимога передбачена пп. «б» п. 176.2 Податкового кодексу України.

Отже, у разі зміни суб’єктом господарювання місцезнаходження, пов’язаного зі зміною адміністративного району:

  • військовий збір та ПДФО сплачується до закінчення поточного бюджетного року за попереднім місцезнаходженням;
  • Розрахунок подається за основним місцем обліку, тобто до контролюючого органу за новим місцезнаходженням суб’єкта господарювання.

Відповідні роз’яснення розміщені на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР» у категоріях 103.25 та 126.05.

Як заповнити у M.E.Doc Податковий розрахунок об’єднаної звітності з ПДФО та ЄСВ читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.