вгору

Надання компенсації за працевлаштування ВПО: що змінилось?

Новостворений бізнес зможе скористатись урядовою програмою підтримки роботодавців за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб (далі – ВПО) та отримати компенсацію. Відповідні зміни до порядку надання такої компенсації були ухвалені на засіданні Кабінету Міністрів України. Йдеться про постанову КМУ «Про внесення змін до Порядку надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні" від 06.06.2023 р. № 568 (далі – Постанова № 568).

Зокрема, змінами до Порядку надання компенсації передбачається, що:

  • отримати компенсацію за працевлаштування ВПО може підприємство, яке було створено після повномасштабного вторгнення – для участі в програмі йому потрібно надати податкову звітність за останній звітний період на дату подання заяви на отримання компенсації, а не за 2021 рік, як було раніше;
  • компенсація надається роботодавцю за працевлаштування ВПО, які отримали статус після введення воєнного стану;
  • посилюється контроль за дотриманням умов дії програми – відтепер центри зайнятості запроваджують моніторинг збереження зайнятості працівників.

Нагадаємо, Уряд запровадив програму стимулювання підприємців брати на роботу внутрішніх переселенців в березні 2022 року (постанова КМУ від 20.03.2022 р. № 331). Про прийняття цієї постанови ми повідомляли тут. Мета програми – пришвидшити адаптацію людей, що змушені були переїхати з небезпечних регіонів, та підвищити рівень зайнятості серед населення. За кожного працевлаштованого з числа ВПО держава виплачує роботодавцю компенсацію у розмірі мінімальної заробітної плати (6700 грн) впродовж 2 місяців.

Про це повідомлено на Урядовому порталі.

Постанова № 568 набрала чинності з 09.06.2023 р.

Щодо компенсації витрат за працевлаштування ВПО ФОП-загальнику читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.