вгору

Надання послуг ФОП-єдинниками 2–4 групи: коли потрібен облік товарних запасів?

Нещодавно ми повідомляли, що змінилось в обліку товарних запасів у 2022 році. Докладніше про це читайте тут.

Наразі податківці проінформували, чи повинні ФОП, зокрема, єдиноподатники груп 2–4, вести облік товарних запасів у разі надання виключно послуг, у т. ч. посередницьких (дропшипінгу).

Нагадуємо, що Порядок ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку, затверджений наказом Мінфіну від 03.09.2021 р. № 496 (далі – Порядок № 496). Поширюється він на ФОП, які відповідно до Закону України від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР зобов’язані вести облік товарних запасів та здійснювати продаж лише тих товарів, що відображені в такому обліку, та осіб, які фактично здійснюють продаж товарів (надання послуг) та/або розрахункові операції в місці продажу (господарському об’єкті) такого ФОП.

Місце продажу (господарський об’єкт) – стаціонарний або будь-який пересувний об’єкт, у т. ч. транспортний засіб, частина пересувного чи стаціонарного об’єкта, у тому числі транспортного засобу, де здійснюються розрахункові операції під час продажу товарів (надання послуг) (п. 2 розд. I Порядку).

Товарні запаси – сукупність товарів, що утримуються ФОП для подальшого продажу (надання послуг).

Пунктом 1 розд. II Порядку № 496 встановлено, що облік товарних запасів здійснюється ФОП шляхом постійного внесення до Форми ведення обліку товарних запасів (далі – Форма обліку) інформації про надходження та вибуття товарів на підставі первинних документів, які є невід’ємною частиною такого обліку.

Первинні документи, на підставі яких внесено записи до Форми обліку, є обов’язковими додатками до такої форми. Внесення даних до Форми обліку щодо надходження товарів на підставі первинних документів здійснюється до початку їх реалізації.

Згідно з п. 17 ст. 1 Закону України «Про захист прав споживачів» від 12.05.1991 р. № 1023-ХІІ послуга – це діяльність виконавця з надання (передачі) споживачеві певного визначеного договором матеріального чи нематеріального блага, що здійснюється за індивідуальним замовленням споживача для задоволення його особистих потреб.

Таким чином, ФОП, які надають виключно послуги, у т. ч. посередницькі (дропшипінг), з метою реалізації яких використовуються товарні запаси, що включаються до вартості таких послуг (у т. ч. сировина, матеріали, запасні частини, напівфабрикати власного виробництва на складах комплектуючих тощо), зобов’язані вести облік товарних запасів за Формою обліку з відображенням інформації про їх надходження та вибуття.

А якщо при наданні послуг ФОП не використовують товарні запаси, то обов’язку вести облік товарних запасів у таких ФОП не виникає.

Водночас, не зобов’язані вести Форму обліку ФОП-єдинники, які не зареєстровані платниками ПДВ та не провадять діяльність з реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медпризначення, ювелірних та побутових виробів з дорогметалів, дорогкаміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Відповідь розміщена на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 109.02.

Наочно про те, хто повинен вести облік товарних запасів та про відповідальність за ведення обліку за незатвердженою формою читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.