вгору

Нарахування середнього заробітку мобілізованим при неотриманні ними грошового забезпечення: що з ЄСВ?

Податківці повідомили, чи сплачують ЄСВ роботодавці – платники ЄП (ФОП та юрособи), які нараховують зарплату за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до ЗСУ, які не отримували доходи у вигляді грошового забезпечення?

Нагадуємо, що 19.07.2022 р. набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 р. № 2352-IX, яким внесено зміни, зокрема, до ч. третьої ст. 119 Кодексу законів про працю України. Згідно з цими змінами у роботодавців немає обов’язку зберігати середній заробіток за працівниками, яких призвали на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану.

Водночас, абз. першим п. 9-20 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI встановлено наступне. Під час періоду мобілізації, визначеного Указом Президента України «Про загальну мобілізацію» від 24.02.2022 р. № 69/2022, затвердженим Законом України від 03.03.2022 р. № 2105-IХ роботодавці-єдинники, які обрали спрощену систему оподаткування – фізособи-підприємці, які належать до груп 2 та 3 платників єдиного податку, а також юрособи, які належать до групи 3 платників єдиного податку, мають право за власним рішенням не сплачувати ЄСВ за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до ЗСУ.

Отже, роботодавці – єдинники – ФОПи, які належать до груп 2 та 3 платників єдиного податку, а також юрособи, які належать до групи 3 платників єдиного податку, мають право за власним рішенням не сплачувати ЄСВ за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до ЗСУ, які не отримували доходи у вигляді грошового забезпечення.

Про це інформує Східне міжрегіональне управління ДПС по роботі з ВПП.

Додатково на цю тему читайте матеріали у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі:

- ЄСВ за мобілізованих в ЗСУ працівників: кому з роботодавців-єдинників можна не сплачувати?

- Вирішили виплачувати середній заробіток мобілізованим після 19.07.2022 р. : що з ЄСВ?