вгору

НБУ реструктуризує кредити позичальників

Нацбанк ухвалив комплекс антикризових заходів для підтримки банківського сектору та економіки на час запроваджених обмежувальних заходів, у т. ч. посиленого карантину (з 8 до 24 січня 2021 року).

Відповідні заходи передбачені постановою Правління НБУ від 21.12.2020 р. № 160 «Про затвердження Правил роботи банків України у зв’язку з установленням карантину та запровадженням обмежувальних протиепідемічних заходів із метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби COVID-19 і внесення змін до деяких нормативно-правових актів НБУ» від 21.12.2020 р. № 160. Постанова набула чинності 22 грудня 2020 року.

Що пропонується НБУ?

Банкам рекомендовано реструктуризувати кредити позичальників, які зазнали фінансових труднощів від запровадження обмежувальних заходів та не можуть обслуговувати кредити.

Банкам дозволено:

  • не поширювати окремі ознаки дефолту на кредити, які будуть реструктуризовані:
  • до 30 квітня 2021 року (включно) для боржників – фізичних осіб;
  • до 31 травня 2021 року (включно) – для боржників – юридичних осіб.
  • не погіршувати клас позичальника з урахуванням інформації з Кредитного реєстру – до 29 квітня 2021 року;
  • не проводити переоцінку та перевірку стану заставного майна – до 30 березня 2021 року;
  • не враховувати під час оцінки боржників-бюджетних установ виконання показників бюджету за 2020 та 2021 роки – до 4 січня 2023 року.

У частині реструктуризації заборгованості виробників «зеленої» електроенергії

Банкам дозволено не застосовувати окремі ознаки дефолту, якщо реструктуризації будуть проведені до 30 квітня 2021 року (раніше – до 28 лютого).

У частині управління проблемними активами

Банки мають право визначити та установити в стратегії управління проблемними активами цільовий рівень непрацюючих кредитів на 2021 рік з урахуванням очікуваних економічних наслідків карантину та обмежень у короткостроковому періоді.

У частині подання документів до НБУ

Банкам та небанківським фінустановам дозволено надсилати необхідні документи електронною поштою з накладанням КЕП.

Про це йдеться на сайті НБУ.

Про критерії оцінки ступеня ризику учасників ринку небанківських фінансових послуг та їх суспільної важливості, які затверджено НБУ, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.