вгору

Нові механізми підтримки від Уряду

Кабмін постановою “Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо виплат пенсії та грошової допомоги внутрішньо переміщеним особам та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України” від 25.03.2022 р. № 363 внесено зміни щодо виплат пенсії та грошової допомоги внутрішньо переміщеним особам.

Даною постановою Уряд запускає нові програми з підтримки вимушених переселенців – людей, які залишили житло і втратили роботу через проведення активних бойових дій у їхніх регіонах та виїхали в безпечні місця.

Так, для підтримки внутрішньо переміщених осіб на території України передбачені наступні механізми:

  • щомісячна допомога в розмірі 2000 грн на місяць для дорослого і 3000 грн на місяць для дітей та осіб з інвалідністю. Ця виплата нараховується щомісяця протягом воєнного стану та 1 місяць після його закінчення або скасування;

Заявку для отримання такої допомоги можна подати особисто до органів соціального захисту населення, уповноваженої особи громади чи ЦНАПу або ж за допомогою Порталу чи додатку Дія.

  • працевлаштування переселенців. Роботодавці зможуть подати заявку для отримання компенсації за кожну працевлаштовану внутрішньо переміщену особу;
  • компенсація родинам, які прихистили в своїх домівках вимушених переселенців. 

Йдеться про відшкодування комунальних платежів – по 450 гривень на особу.

Допомога внутрішньо переміщеним особам, які звернулися за її наданням до 14 квітня 2022 року, буде надаватися починаючи з березня 2022 року.

Нагадаємо, що КМУ скоротив термін для подання заявки на отримання грошової допомоги у розмірі 6500 грн до 31.03.2022 р.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.