вгору

Нові зміни щодо оптимізації трудових відносин: законопроект від ВРУ

У ВРУ зареєстровано законопроект “Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин” від 05.04.2022 р. № 7251 (далі - законопроект № 7251).

Нагадаємо, що 15.03.2022 р. було прийнято Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» № 2136-IX (законопроект № 7160 від 14.03.2022 р.), який діє з 24.03.2022 р. Докладніше про Закон № 2136 ми писали тут.

Зазначений Закон визначаються особливості трудових відносини працівників усіх підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами, на період дії воєнного стану.

Незважаючи на прийнятий Закон № 2136, ВРУ пропонує (законопроектом № 7251) оптимізувати порядок взаємодії між працівником та роботодавцем в умовах воєнного стану та інших потенційних загроз, що перешкоджають безпосередньому контакту сторін трудових відносин.

Основні меседжі законопроекту.

Законопроектом № 7251 пропонується:

  • встановити на час оголошення воєнного або надзвичайного стану усі повідомлення та документи з питань трудових відносин, накази (розпорядження) власника або уповноваженого ним органу можуть здійснюватися та вестися в електронній формі з використанням технічних засобів електронних комунікацій або шляхом відправлення електронних носіїв, на яких записано цей документ, відповідно до законодавства у сфері електронного документообігу;
  • у зв’язку з активними бойовими діями та знищенням майна підприємств, установ, організацій, подальше ведення їх діяльності стає неможливим;
  • запровадити додаткової підстави для звільнення працівника - неможливість забезпечувати працівникові умови праці, внаслідок того, що необхідні для виконання роботи зазначеним працівником виробничі, організаційні, технічні потужності, засоби виробництва або майно власника або уповноваженого ним органу знищені в результаті бойових дій, а також вводиться особлива процедура вивільнення таких працівників;
  • введення додаткових підстав для розірвання трудового договору як відсутність працівника на роботі та інформації про причини такої відсутності понад чотири місяці;
  • усувається стара законодавча прогалина щодо порядку припинення трудового договору з працівником або фізичною особою, яка використовує найману працю у разі їх смерті, визнання судом безвісно відсутніми або оголошення померлими;
  • вводяться норми, покликані прискорити перехід до обліку трудової діяльності працівника в електронній формі, визначається поняття сумісництва, що забезпечить можливість працівникам, які були вимушені покинути свої робочі місця, працевлаштуватися на іншій роботі.

Враховуючи ймовірні труднощі з виплатою заробітної плати, компенсаційних та гарантійних виплат у період дії воєнного стану, коли окремі категорії службовців перебувають у простої, відпустках без збереження заробітної плати, або з ними можуть бути призупинені трудові договори, законопроектом скасовуються на цей період окремі обмеження, передбачені законодавством у сфері запобігання корупції щодо зайняття іншою оплачуваною або підприємницькою діяльністю.

Врегульовано окремі питання виплати грошової компенсації за невикористані працівником дні щорічних відпусток, а також додаткової батьківської відпустки у разі його смерті, а саме – входження до складу спадщини таких виплат, у разі відсутності спадкоємців.

Крім того, законопроектом № 7251 конкретизовано порядок регламентації робочого часу та  часу відпочинку у період дії воєнного часу, зокрема, відносно категорій працівників, яким може бути збільшено тривалість роботи впродовж тижня, відновлено механізм оплати праці за роботу у вихідний день, уточнено порядок надання щорічної основної відпустки.

Про відпустки під час воєнного стану читайте у нашому матеріалі.

Акцентовано увагу на тому, що запровадження подовженої тривалості роботи є правом, а не обов'язком роботодавця. Законопроектом передбачається відшкодування працівникам та роботодавцям пов’язаних з трудовими відносинами грошових сум, втрачених внаслідок збройної агресії.

У разі прийняття Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Про те, чи виплачується лікарняний у разі призупинення дії трудового договору, а також про те, чи можливі трудові відносини з працівником, який отримав статус біженця, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.