вгору

Пальне – товар підакцизний

Нагадуємо нашим читачам, що підакцизні товари (продукція) – товари за кодами згідно з УКТ ЗЕД, на які ПКУ встановлено ставки акцизного податку.

Норми визначені пп. 14.1.145 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Згідно з пп. 14.1.141-1 ПКУ пальне – це нафтопродукти, скраплений газ, паливо моторне альтернативне, паливо моторне сумішеве, речовини, що використовуються як компоненти моторних палив, інші товари, зазначені у пп. 215.3.4 ПКУ.

Перелік підакцизних товарів, їх коди згідно з УКТ ЗЕД та ставки акцизного податку визначено п. 215.3 ПКУ. Зокрема, перелік підакцизних товарів, віднесених до пального, встановлено пп. 215.3.4 ПКУ.

Класифікація товарів згідно з УКТ ЗЕД, тобто визначення їх кодів, здійснюється відповідно до Митного тарифу України, з урахуванням визначальних для класифікації характеристик товару.

Так, класифікація нафтопродуктів здійснюється за їх фізико-хімічними показниками (на підставі висновків компетентних експертних установ, відповідних документів, де наведено, зокрема, фракційний склад і призначення товару).

З метою забезпечення єдиного тлумачення і застосування УКТ ЗЕД в Україні запроваджено Пояснення до УКТ ЗЕД, затверджене наказом ДМС України від 14.07.2020 р. № 256.

Про це інформує ГУ ДПС у Дніпропетровській області.

Більше на цю тему читайте в Блозі бухгалтера, Інформері M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі, зокрема, наші останні матеріали:

Тимчасово призупинені перевірки щодо зберігання пального;

Код УКТ ЗЕД у фіскальному чеку на продаж підакцизної продукції;

Особливості складання звітності при реалізації пального;

Декларацію з акцизного податку необхідно подавати за кожним КОАТУУ;

Нова форма Заявки на поповнення (коригування) залишку пального – у M.E.Doc;

Нюанси заповнення АН форми П – розяснення від ДПС;

Оновлений розрахунок коригування до АН на пальне.

Слідкуйте за нашими публікаціями, щоб бути в курсі останніх змін і нічого не пропустити!