вгору

Нюанси заповнення АН форми П - роз'яснення від ДПС

Нагадаємо нашим користувачам, що з 01.03.2021 року ДПС приймає акцизні накладні за новими формами, затвердженими наказом Мінфіну від 27.11.2020 р. № 729 (далі – наказ № 729). Про це ми писали у матеріалі.

У ДПС зазначили, що під час складання акцизних накладних платниками найчастіше допускаються помилки, зокрема, щодо зазначення при умові оподаткування «0» напряму використання «15».

В акцизній накладній з ознакою щодо умов оподаткування «5», складеній зберігачем на операції з реалізації обсягів пального, зазначених у заявці на поповнення (коригування) залишку пального, складеній відповідно до пп. 1 п. 29 підрозд. 5 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ, залежно від операції, на яку складена така акцизна накладна, зокрема але не виключено, може бути зазначено код операції для складання в одному примірнику або «0», або «3», або «7» та напрям використання «15» - при здійсненні зберігачем відпуску (відвантаження) пального суб'єкту господарювання - платнику, пальне якого зберігається на акцизному складі зберігача (п. 14 розд. II наказ № 729).

Напрям використання «15» – фізичний відпуск (відвантаження) зберігачем пального суб’єкту господарювання – платнику, пальне якого зберігалося на акцизному складі зберігача, зазначається в акцизній накладній, складеній на операцію з відвантаження пального, яке поповнене відповідно до пп. 1 п. 29 підрозд. 5 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ та зберігалося на акцизному складі зберігача, суб’єкту господарювання – платнику або суб’єкту господарювання – не платнику лише за умовою оподаткування «5».

Про оновлену акцизну накладну форми «П» та форми «С» читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.