вгору

Передача товару у вигляді благодійної допомоги: що з ПДВ?

Надання благодійної допомоги у вигляді товарів (у т.ч. продукції основних засобів) або послуг є операцією з постачання товарів/послуг, тобто, об’єктом оподаткування ПДВ (пп. 14.1.191, п. 185.1 Податкового кодексу, далі – ПКУ).

 Тому, у разі надання благодійної допомоги грошовими коштами ПДВ не нараховується, оскільки це не є операцією з поставки товарів/послуг.

Відповідно до норм ПКУ деякі операції з передачі благодійної допомоги звільняються від оподаткування ПДВ, зокрема:

  • безоплатне постачання товарів/послуг благодійним організаціям, а також надання благодійної допомоги благодійними організаціями набувачам (суб’єктам) такої допомоги (пп. 197.1.15 ПКУ);
  • операції, здійснені в сільській місцевості сільгосптоваровиробниками, з постачання (пп. 197.1.24 ПКУ):
  • послуг з ремонту шкіл, дошкільних закладів, інтернатів, закладів охорони здоров'я;
  • надання матеріальної допомоги (в межах 1 нмдг на місяць на одну особу – 17 грн.) продуктами харчування власного виробництва;
  • послуг з обробки землі багатодітним сім'ям, ветеранам праці і війни, реабілітованим громадянам, особам з інвалідністю, одиноким особам похилого віку, особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та школам, дошкільним закладам, інтернатам, закладам охорони здоров’я.

Інші операції з надання благодійної допомоги оподатковуються ПДВ на загальних підставах, тобто на дату передачі товарів/надання послуг підприємством нараховується ПДВ, виходячи з бази оподаткування (п. 188.1 ПКУ). Якщо передаються:

  • раніше придбані товари/послуги – базою оподаткування буде вартість придбання таких товарів/послуг;
  • продукція власного виробництва – звичайна ціна такої продукції;
  • необоротні активи – їх балансова (залишкова) вартість.

Оскільки в даному випадку балансова вартість дорівнює нулю (благодійна допомога надається безкоштовно), тобто база оподаткування перевищує договірну ціну, підприємство виписує дві податкові накладні (п. 15 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Мінфіну від 13.12.2015 р. № 1307; далі – Порядок № 1307):

  • одну – «нульову» на дату оформлення документу, що підтверджує факт надання благодійної допомоги (ПН заповнюється в загальному порядку);
  • другу – на суму перевищення бази оподаткування над договірною ціною (вартість товарів/послуг, які передаються у вигляді благодійної допомоги) (заповнюється відповідно до п. 8, 15, 16 Порядку № 1307).

Ці податкові накладні підлягають реєстрації в ЄРПН на загальних підставах.

Якщо підприємством були придбані товари у платників ПДВ для передачі в якості благодійної допомоги, то воно має право включити суму ПДВ до податкового кредиту на підставі податкової накладної, наданої постачальником та зареєстрованої в ЄРПН. При цьому додатково податкові зобов’язання на нараховуються (п. 198.5 ПКУ).

Про це інформує Офіс ВПП.

Про карантинні преференції для платників податку на прибуток, що займаються благодійністю, та про особливості надання та застосування карантинних пільг з ПДВ читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.