вгору

Підсумки року-2021

Дорогі друзі! Вітаємо Вас з Новим 2022 роком та Різдвом Христовим! Нехай цей рік нам всім принесе щастя, гармонію, натхнення та здоров’я! А всі негаразди нехай залишаться у минулому році.

Минулий рік був насичений різними подіями, як позитивними, так і не дуже.

Прикро, що в минулому році так і не закінчився карантин, який було розпочато в нашій країні ще в березні 2020 року. Та памятайте вислів, який було викарбувано на персні царя Соломона: «Все минає і це пройде».

А зараз давайте згадаємо важливі події в бухгалтерському світі, які відбулись в 2021 році.

Перехід на е-лікарняні. З 01.10.2021 р. медзаклади України перейшли на електронні лікарняні. Про це ми повідомляли тут. Існують лише чотири виключення, у разі яких пацієнту видадуть паперовий лікарняний:

  • це продовження лікарняних, які було видано на папері до 01.10.2021 р.;
  • технічні помилки, які призвели до неможливості формування е-лікарняного, та які не було усунуто упродовж 7 днів;
  • помилки при створенні медичного висновку та спливу строку (7 днів), протягом якого лікар мав можливість внести зміни;
  • у разі всиновлення новонародженої дитини.

Е-трудові книжки. З 10.06.2021 року запроваджено електронний облік трудової діяльності. Водночас законодавцем встановлено «перехідний період» тривалістю п’ять років, а саме передбачено, що протягом 5 років після 10.06.2021 р. відбуватиметься включення Пенсійним фондом до Реєстру застрахованих осіб відсутніх відомостей про трудову діяльність працівників на підставі відомостей, поданих страхувальником або застрахованою особою. Докладніше читайте у нашому матеріалі.

QR-код у чеках РРО та ПРРО.

З 1 серпня 2021 року набули чинності нові вимоги до форми та змісту розрахункових документів, які формують реєстратори розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

Зміни до форми та змісту розрахункових документів (чеків РРО/ПРРО) стосуються обов’язкової наявності в них:

  • відображення найменування суб’єкта господарювання;
  • зазначення валюти операції;
  • найменування платіжної системи;
  • QR-коду (за наявності).

Докладніше про це – тут.

Змінено порядок нарахування премій.

З 04.09.2021 року було внесено зміни до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабміну від 08.02.95 № 100.

Зокрема, змінився порядок нарахування премій. Про це– тут.

Нова об’єднана звітність з ПДФО та ЄСВ.

Замість форми №1ДФ та звіту з ЄСВ було запроваджено Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску.

Перший раз його потрібно було подати за І квартал 2021 року. Докладніше читайте у матеріалі.

Розпочато подання фінзвітності за МСФЗ на основі іXBRL.

У 2021 році Україна перейшла на складання фінзвітності на основі іXBRL. До речі, M.E.Doc першим в Україні реалізував у своїй програмі можливість подавати звіти у форматі iXBRL. Докладніше про це – тут.

Військовий облік для жінок.

Наказом від 11.10.2021 р. № 313 було затверджено перелік спеціальностей та професій, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов'язаних. До переліку ввійшли майже всі професії, які є у Класифікаторі професій. Відомо, що стати на облік потрібно до кінця 2022 року. Однак вже зареєстровано законопроєкт про скасування обов’язквого військового обліку для жінок. Також подано відповідну петицію Президенту України. Докладніше читайте у статті.

З 01.01.2022 розширено коло платників, яким потрібно застосовувати РРО та ПРРО.

З 01.01.2022 року ФОП-єдинники 2-4 груп повинні застосовувати РРО та ПРРО при здійсненні розрахункових операцій на загальних підставах. Виключення встановлено лише для ФОП 1 групи. Вони не застосовують РРО/ПРРО. На розгляді у ВРУ знаходиться законопроєкт щодо відтермінування початку застосування РРО та ПРРО для ФОП, однак в 2021 році його так і не було розглянуто.  

Дякуємо Вам, що залишаєтесь з нами. Ми працюємо для Вас!

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.