вгору

Підсумки тижня з 12 по 16 червня 2023 року

У ВРУ зареєстровано законопроект № 9385 про зміни в ПКУ у зв'язку із закінченням карантину. Нагадаємо, що ВООЗ ще в травні оголосила про скасування статусу пандемії COVID-19. Однак в Україні карантин продовжується (до 30.06.2023 р.).

Також ВРУ 10 червня 2023 р. прийняла євроінтеграційний Закон України про захист прав споживачів (законопроект № 6134). Серед іншого, прийнятий закон дозволить визначити права та обов’язки споживачів в електронній торгівлі.

Нагадаємо, у ВРУ готується на друге читання законопроект № 8401, яким передбачено відміна воєнних податкових пільг та відновлення перевірок. Передбачалось, що ці нововведення введуть з 01.07.2023 року, однак ці строки переносяться на один місяць. Крім того, до законопроекту вносяться ще ряд поправок.

КМУ постановою від 13.06.2023 р. № 598 вніс зміни до Положення про Державну податкову службу України. Зокрема, віднесено до основних завдань ДПС здійснення податкового контролю за контрольованими іноземними компаніями.

Також Уряд постановою від 02.06.2023 р. № 553 вніс зміни, зокрема, до порядку проведення позапланових перевірок з працевлаштування осіб з інвалідністю.

Мінфін пропонує внести зміни до форми Податкової декларації з рентної плати. Зокрема, планується виключити з форми декларації рядки щодо визначення суми пені, оскільки програмне забезпечення ІКС ДПС забезпечує можливість виконувати обробку податкової звітності, у тому числі обчислення суми пені та проведення камеральної перевірки поданої звітності, автоматично.

Нацбанк зберіг облікову ставку на рівні 25%. Наступне засідання Правління НБУ з питань монетарної політики відбудеться 27.07.2023 року.

Держстат затвердив зміни до порядку подання статзвітності. Зміни внесені відповідно до вимог Закону України «Про офіційну статистику», який передбачено, що статзвітність подається виключно в електронній формі.

Більше корисних новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.