вгору

Підсумки тижня з 15 по 19 серпня 2022 року

Нагадаємо нашим читачам, що 24 серпняДень Незалежності України, який є святковим та неробочим днем. Однак під час війни в Україні відмінили вихідні на свята. Отже, 24 серпня в цьому році є робочим днем. При цьому роботодавець може за власним рішенням надати вихідний своїм працівникам у цей день.

Як ми вже повідомляли, строк дії воєнного стану в Україні продовжується з 23 серпня 2022 року строком на 90 діб, тобто до 21.11.2022 р. Відповідний Закон України від 15.08.2022 р. № 2500-IX набрав чинності з 17.08.2022 року.

Мінфін підготував чергові зміни до форми декларації з податку на прибуток, які стосуються резидентів Дія Сіті. У разі затвердження проекту наказу, наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування.

Нагадаємо, що з 01.08.2022 року введено в дію Закон про платіжні системи. При цьому до нього вже планують внести зміни, зокрема уточнити термінологію. Відповідний законопроект № 4366 готується до другого читання.

ВРУ прийнято законопроект № 5337, яким військкоматам надаватимуться відомості про реєстрацію (перереєстрацію), переобладнання та зняття з обліку ТЗ, які перебувають у власності підприємств і можуть бути призначені для задоволення потреб ЗСУ.

Уряд встановив строки, до настання яких торговці повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків, у т. ч. з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв. Відповідна постанова набрала чинності з 17.08.2022 року, крім окремих норм.

Мінреінтеграції оновлено актуальний перелік громад у районах бойових дій, на ТОТ та тих, що в оточенні. Нагадуємо, перелік не є фіксованим – він регулярно актуалізується.

Податківці нагадали, що 30.09.2022 спливає строк подання звітів про контрольовані операції та повідомлень про участь у міжнародній групі компаній за 2021 звітний рік.

Також податківці повідомили про особливості при нарахуванні ЄСВ до зарплати працівників, які працюють за трудовим договором з нефіксованим робочим часом – таким працівникам ЄСВ нараховують на фактичну зарплату.

Більше корисних новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.