вгору

Підсумки тижня з 18 по 22 травня 2020 року

Карантин продовжується, однак бізнес завдяки послабленням, прийнятим Урядом, починає поступово працювати. Планується відновлення громадського транспорту з 22  травня, а метрополітен повинен запрацювати з 25 травня.

Звертаємо увагу роботодавців, працівники яких виходять на роботу в офіси. МОЗ затвердило тимчасові рекомендації щодо роботи бізнесу на карантині. Загальною вимогою є проведення температурного скринінгу,  обов'язкова обробка рук антисептиком, дотримання соціальної дистанції, масковий режим.

Президент підписав  Закон України про внесення змін до Податкового кодексу України стосовно вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві від 16.01.2020 р. № 466-IX (законопроєкт №1210). Текст підписаного закону не опубліковано. Про заплановані зміни до ПКУ ми писали у нашому матеріалі.

З 18.05.2020 р. запроваджено держрегулювання цін на соціально значущі товари. Декларуванню підлягає зміна роздрібних цін на товари, які мають істотну соціальну значущість або відносяться до товарів протиепідемічного призначення. Докладніше про це роз’яснила Держпродспоживслужба.

Кабмін вирішив ліквідувати Офіс фінансового контролю та відновити Державну аудиторську службу.

НБУ вніс зміни до Положення про ведення касових операцій. Зокрема, змінами передбачено застосування поряд з паперовими - електронних розрахункових документів та електронних фіскальних звітних чеків.

Також НБУ, як майбутній регулятор ринків небанківських фінансових послуг, повідомив про свої підходи до регулювання небанківського лізингу.

У ВРУ зареєстровано законопроєкт, яким пропонується збільшити розмір мінімальної заробітної плати у 2020 році з 1 липня до фактичного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб – 5238 грн, з 1 жовтня – 5359 грн.

ДПС нагадала, що новації у застосуванні РРО були відтерміновані. Зокрема, можливість використання  програмних РРО перенесено на 01.08.2020,  кешбек – на  01.01.2021 р., обов’язок використання РРО всіма ФОП – єдинниками 2-4 груп – на 01.04.2021 р.   Водночас у ВРУ зареєстровано два законопроєкти, якими пропонується відтермінувати нові вимоги РРО та запровадження програмних РРО ще на три роки.

Більше новин і корисних матеріалів читайте у Блозі бухгалтера, в розділі Інформер програми M.E.Doc, а також на Telegram-каналі.