вгору

Підсумки тижня з 28 березня по 1 квітня 2022 року

Не зважаючи на воєнний стан в Україні приймаються закони та інші нормативні документи, працює бізнес.

Так, Уряд розпочинає низку програм з підтримки вимушених переселенців. Щомісячна допомога від держави буде надаватися у розмірі від 2000 грн до 3000 грн. Докладніше про це читайте тут. Нагадаємо, що до 31.03.2022 року найманим працівникам з тих областей, в яких відбуваються найактивніші бойові дії, можна було подати заявку для отримання допомоги в розмірі 6500 грн.

Міноборони оновив перелік професій та спеціальностей, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов'язаних. Перелік спеціальностей, які підпадають під військовий облік для жінок дещо зменшився, але бухгалтери, фінансисти є в цьому переліку.

Спрощуються умови Дія.City для ІТ-компаній на період воєнного стану. Про це зазначили на Урядовому порталі.

Податківці нагадали, що продавці при продажу товарів (наданні послуг) повинні забезпечити здійснення розрахунків за допомогою терміналів. Інакше передбачена відповідальність.

Нагадаємо, що з 01.03.2022 року дозволено не сплачувати ЄСВ за себе ФОПами, особами, які провадять незалежну професійну діяльність, та членами фермерського господарства у період воєнного стану в Україні.

Також нагадаємо, що з 01.04.2022 року:

  • діє тимчасова ставка єдиного податку 2% для платників єдиного податку 3 групи. Для цього суб'єкт господарювання мав подати заяву у строк не пізніше 30.03.2022 р. Водночас планується продовжити строк приймання заяви;
  • ФОП 1 та 2 груп у період воєнного стану мають право не сплачувати єдиний податок.

Наші експерти розказали, як нарахувати середній заробіток у модулі Зарплата програми M.E.Doc працівникам, призваним на військову службу.

Щоб не пропустити важливі дати для сплати податків та зборів, а також подання звітності - скористайтесь нашим Податковим календарем.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.