вгору

Порядок ведення обліку податків і зборів на єдиному рахунку: проєкт від Мінфіну

Мінфін оприлюднив доопрацьований проєкт наказу «Про затвердження Порядку ведення обліку податків, зборів та інших платежів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, внесених на єдиний рахунок».

Про попередню версію проєкт наказу Мінфіну щодо порядку обліку руху коштів на єдиному рахунку ми писали у Блозі бухгалтера.

Даний проєкт наказу передбачає затвердження Порядку ведення обліку податків, зборів та інших платежів, ЄСВ, внесених на єдиний рахунок.

Порядок визначає процедуру ведення обліку податків, зборів та інших платежів, ЄСВ, внесених на єдиний рахунок, для сплати грошових зобов’язань та/або податкового боргу з податків і зборів, штрафів та пені, передбачених Податковим кодексом України (далі – ПКУ), Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та іншими законодавчими актами.

Облік руху коштів на єдиному рахунку здійснюється в інформаційноелекомунікаційній системі ДПС.

Передбачено, що інформаційний ресурс щодо ведення обліку руху коштів на єдиному рахунку складається з таких процесів:

  1. ведення єдиної картки платника;
  2. отримання, опрацювання та відображення в ІТС ДПС інформації Казначейства про рух коштів на єдиному рахунку;
  3. формування повідомлень платникам про виявлені помилки чи розбіжності в реквізиті поля «Призначення платежу» розрахункового документа;
  4. відображення в ІТС ДПС інформації, отриманої від платників через інформаційно-телекомунікаційну систему «Електронний кабінет»:
  • про використання або про відмову від використання єдиного рахунка;
  • про уточнення реквізиту в полі «Призначення платежу» розрахункового документа, за яким сплачено кошти на єдиний рахунок, та визначення належності платежу відповідному одержувачу.
  1. повернення коштів з єдиного рахунка платникам, яких не можна ідентифікувати та/або яких не включено до реєстру платників, які використовують єдиний рахунок;
  2. генерування онлайн-інформації про зарахування коштів на єдиний рахунок та офлайн-інформації про помилково та/або надміру сплачені грошові зобов’язання (зобов’язання з єдиного внеску) і пені, що надійшли на єдиний рахунок, за якими платник через Електронний кабінет уточнив належність платежу відповідному одержувачу та/або визначив напрям використання таких коштів;
  3. формування контрольних ренкінгів платників за показниками, які підлягають сплаті на бюджетні/небюджетні рахунки;
  4. формування реєстру платежів з єдиного рахунка в розрізі окремого платника у складі зведеного реєстру платежів з єдиного рахунка.

У разі затвердження наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування та застосовуватиметься з 01 січня 2021 року.

Нагадаємо, що починаючи з 01.01.2021 р. запроваджується функціонування єдиного рахунку, який платник податків може за власним бажанням використовувати для сплати грошових зобов’язань, податкового боргу, ЄСВ та інших платежів. Докладніше про це – у матеріалі.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.