вгору

Порядок видачі довідки про сплачений нерезидентом податок на прибуток

Порядок видачі довідки про сплачений нерезидентом в Україні податок на прибуток (доходи) та форма цієї довідки затверджені наказом Мінфіну від 03.12.2012 № 1264 (далі - Порядок).

Порядок визначає процедуру видачі довідки про сплачений нерезидентом в Україні податок на прибуток (доходи) (далі - Довідка) за затвердженою формою особі (юридичній або фізичній), яка не є резидентом та отримує доходи з джерелом їх походження з України (п. 1 Порядку).

Пунктом 2 Порядку визначено, що Довідка видається ДПС за місцезнаходженням (місцем проживання) резидента або постійного представництва нерезидента, що здійснює на користь нерезидента будь-яку виплату з доходу з джерелом його походження з України.

Крім того, Довідка або обґрунтована відмова у її видачі видається на бланку органу ДПС за підписом керівника контролюючого органу протягом 5 робочих днів від дати одержання письмового звернення нерезидента або уповноваженої ним особи (п. 3 Порядку).

Варто зазначити, що письмове звернення нерезидента про надання довідки надсилається до відповідного контролюючого органу безпосередньо або через особу, яка здійснює на користь нерезидента виплату доходів з джерелом їх походження з України, або через уповноважену особу, яка повинна підтвердити свої повноваження.

! Звернення має бути подане українською мовою або іноземною мовою разом з офіційним перекладом українською мовою та обов’язково повинно містити відомості про нерезидента та відомості про джерело доходу (п. 4 Порядку).

Про це нагадали податківці Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з ВПП.

Важливо! Отримання платником Довідки у формі електронного документа не передбачено законодавством України. Про це зазначено в роз’ясненні на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 102.16.

Пунктом 5 Порядку визначено, що джерелом інформації для видачі Довідки є дані додатка ПН до податкових декларацій (розрахунків) з податку на прибуток, надані податковими агентами податкові розрахунки сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь нерезидентів, а також сум утриманого з них податку, або надані нерезидентом документи у разі самостійного нарахування і сплати податку.

Користувачі програми M.E.Doc можуть подавати декларацію з податку на прибуток з додатками (ідентифікатор форми – J0100119).

Про визначення нерезидентів та про постійне представництво нерезидента, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.