вгору

Працівник відмовляється працювати у змінених умовах праці протягом війни: чи можна звільнити?

У період дії воєнного стану повідомляти працівника про зміну істотних умов праці та зміну умов оплати праці, передбачених ч. третьою ст. 32 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП), слід не пізніше як до запровадження таких умов. Це визначено ст. 3 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2136-IX. Докладніше – тут. 

При цьому роботодавець має право перевести працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, без його згоди (крім переведення на роботу в іншу місцевість, на території якої тривають активні бойові дії), якщо така робота не протипоказана працівникові за станом здоров’я, лише для відвернення або ліквідації наслідків бойових дій, а також інших обставин, що ставлять або можуть становити загрозу життю чи нормальним життєвим умовам людей, з оплатою праці за виконану роботу не нижче середньої заробітної плати за попередньою роботою. 

Якщо працівник відмовився працювати в нових умовах та повідомив про це роботодавця письмово, роботодавець має право розірвати з ним трудовий договір на підставі п. 6 ст. 36 КЗпП.  

Отже, власник чи уповноважений ним орган має право звільнити працівника, який відмовляється з будь-яких причин продовжувати виконувати роботу в нових умовах.  

Законодавство не передбачає необхідності вжиття заходів щодо працевлаштування працівників у таких випадках. 

Про це зазначено на Телеграм-каналі Центрально-Західного міжрегіонального управління Держпраці. 

Про те, що змінилось у трудових відносинах під час воєнного стану, та щодо зміни терміну проведення атестації робочих місць за умовами праці на період воєнного стану читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.