вгору

Працівником за кордоном використано 90 календарних днів відпустки за свій рахунок: які дії далі

Як ми повідомляли раніше, починаючи з 19 липня 2022 року запроваджено новий вид відпустки без збереження заробітної плати: роботодавець за заявою працівника, який виїхав за межі території України або набув статусу внутрішньо переміщеної особи, в обов’язковому порядку надає йому відпустку без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у заяві, але не більше 90 календарних днів.

Однак виникає питання, а як бути далі після використання такої відпустки?

Про це повідомило Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці (далі – Міжрегіональне управління).

Так, з 19.07.2022 роботодавець не має права відмовити працівнику, який виїхав за межі території України або набув статусу внутрішньо переміщеної особи, за його заявою та при наданні роботодавцеві підтверджуючих документів щодо набуття такого статусу, у наданні відпустки без збереження заробітної плати, тривалістю, визначеною у заяві, але не більше 90 календарних днів.

Якщо ж працівниками використано 90 календарних днів, в подальшому можуть бути  різні варіанти залежно від розвитку подій та рішення роботодавця та працівника.

Є інші варіанти відпустки без збереження заробітної плати за погодженням з роботодавцем:

Всі ці відпустки надаються за угодою сторін.

Крім того, ст. 13 Закону № 2136, передбачено призупинення дії трудових договорів.

Призупинення дії трудового договору – це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором у зв’язку із збройною агресією проти України, що виключає можливість обох сторін трудових відносин виконувати обов’язки, передбачені трудовим договором. Докладно про це читайте тут.

Більше корисних новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.