вгору

Резидент Дія Сіті в окремий місяць не відповідає вимогам: що з ЄСВ для працівників?

Податківці повідомили: у якому розмірі резидент Дія Сіті, який у відповідний календарний місяць не відповідає вимогам, визначеним п. п. 2, 3 ч. першої, п. 10 ч. другої ст. 5 Закону № 1667, нараховує ЄСВ працівникам, які у нього працюють, у т.ч.  особам з інвалідністю?

Відповідно до п. 1 ч. першої ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VІ (далі – Закон № 2464) платниками ЄСВ є роботодавці, зокрема, підприємства, установи та організації, інші юрособи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізособою- підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, відповідно до відомостей з ЄДР).

Нагадуємо, базою нарахування ЄСВ для роботодавців є сума нарахованої кожній застрахованій особі зарплати за видами виплат, які включають основну та додаткову зарплату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у т. ч. в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 р. № 108/95-ВР (далі – Закон № 108), та сума винагороди фізособам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами (п. 1 ч. першої ст. 7 Закону № 2464).

ЄСВ для платників, зазначених у ст. 4 Закону № 2464, встановлюється у розмірі 22% до визначеної ст. 7 Закону № 2464 бази нарахування єдиного внеску (ч. п’ята ст. 8 Закону № 2464).

При цьому ЄСВ для підприємств, установ і організацій, ФОПів, у т. ч. тих, які обрали спрощену систему в яких працюють особи з інвалідністю, встановлюється у розмірі 8,41% визначеної п. 1 ч. першої ст. 7 Закону № 2464 бази нарахування ЄСВ для працюючих осіб з інвалідністю.

Одночасно ЄСВ для платника – резидента Дія Сіті, який у календарному місяці відповідав вимогам, визначеним п. п. 2, 3 ч. першої, п. 10 ч. другої ст. 5 Закону України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» від 15.07.2021 р. № 1667-IХ (далі – Закон № 1667), встановлюється:

а) на суму нарахованої кожній застрахованій особі зарплати за видами виплат, які включають основну та додаткову зарплату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у т. ч. в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону № 108, – у розмірі мінімального страхового внеску;

б) на суму винагороди фізособам за виконання робіт (надання послуг) за гіг-контрактами, укладеними у порядку, передбаченому Законом № 1667, – у розмірі мінімального страхового внеску.

Мінімальний страховий внесок – сума єдиного внеску, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру зарплати на розмір внеску, встановлений законом на місяць, за який нараховується зарплата (дохід), та підлягає сплаті щомісяця (п. 5 ч. першої ст. 1 Закону № 2464).

Отже, резидент Дія Сіті, який у відповідний календарний місяць не відповідає вимогам, визначеним п. п. 2, 3 ч. першої, п. 10 ч. другої ст. 5 Закону№ 1667, нараховує ЄСВ працівникам, які у нього працюють, у розмірі 22% на суму фактично нарахованої заробітної плати (винагороди).

При цьому для осіб з інвалідністю ЄСВ нараховується у розмірі 8,41% на суму фактично нарахованої зарплати таким працівникам.

Відповідь розміщена на Інформаційно-довідковому ресурсі “ЗІР, категорія 201.04.01.

Матеріали Трудові договори та гіг-контракти резидента Дія Сіті не з початку місяця: що з ЄСВ?” та Особливі дії та оподаткування резидентів Дія City: Інфолист від ДПСУ читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.