вгору

Розірвання трудових відносин при спрощеному режимі регулювання: яка вихідна допомога?

Розмір вихідної допомоги у разі припинення (розірвання) трудових відносин з підстав, передбачених Кодексом Законів про працю України (далі – КЗпП), визначений ст. 44 КЗпП.

При припиненні трудового договору:

  • з підстав, зазначених у п. 6 ст. 36 та п. п. 1, 2 і 6 ст. 40, п. 6 ч. першої ст. 41 КЗпП, працівникові виплачується вихідна допомога у розмірі не менше середньомісячного заробітку;
  • у разі призову або вступу на військову службу, направлення на альтернативну (невійськову) службу (п. 3 ст. 36 КЗпП) – у розмірі двох мінімальних заробітних плат (далі – МЗП);
  • внаслідок порушення роботодавцем законодавства про працю, колективного чи трудового договору (ст. 38 і 39 КЗпП) – у розмірі, передбаченому колективним договором, але не менше тримісячного середнього заробітку;
  • у разі припинення трудового договору з підстав, зазначених у п. 5 ч. першої ст. 41 КЗпП, – у розмірі не менше ніж шестимісячний середній заробіток.

Розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця з підстав, не передбачених КЗпП, здійснюється з обґрунтуванням (зазначенням) причин такого розірвання та з наданням працівнику компенсаційної виплати в розмірі та у порядку, визначених трудовим договором, але не менше:

1) ½ МЗП – якщо сума періодів роботи працівника у цього роботодавця становить не більше 30 днів;

2) 1 МЗП – якщо сума періодів роботи працівника у цього роботодавця становить понад 30 днів;

3) 3МЗП – якщо сума періодів роботи працівника у цього роботодавця становить понад один рік;

4) 5 МЗП – якщо сума періодів роботи працівника у цього роботодавця становить понад два роки.

У цілях цієї норми застосовується розмір МЗП, встановлений законом на день розірвання трудового договору (ст. 49-8 КЗпП).

Про це інформує Управління Держпраці у Хмельницькій області.

Зверніть увагу! При спрощеному режимі регулювання трудових відносин трудовий договір розривається за ініціативою роботодавця шляхом підписання додаткової угоди про розірвання трудового договору або в односторонньому порядку шляхом надсилання працівнику у спосіб, визначений трудовим договором, або рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення офіційного повідомлення про розірвання трудового договору.

У разі надсилання працівнику повідомлення про розірвання трудового договору засобами поштового зв’язку трудовий договір вважається розірваним з наступного робочого дня після дати вручення працівнику офіційного повідомлення роботодавця про розірвання трудового договору або через 7 к. д. з дня надходження поштового відправлення роботодавця у поштове відділення за адресою працівника.

Про прийняття Закону щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва  читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.