вгору

Сільгоспвиробникам для уникнення блокування ПН необхідно зробити декілька кроків

Нагадаємо нашим користувачам, порядок зупинення реєстрації ПН/РК передбачено постановою КМУ від 11.12.2019 р. № 1165 (далі – Порядок № 1165).

Для попередження зупинки реєстрації ПН та відповідно до вимог Порядку №1165 є можливість подання до ДПС таблиці даних платника ПДВ.

Таблиця даних платника податку містить в собі інформацію про специфіку діяльності платника, а саме: види діяльності платника та перелік вхідних і вихідних кодів товарів і послуг, що пов’язані з видами діяльності платника.

Поради щодо заповнення Таблиці даних ми писали у нашому матеріалі.

Рішення щодо врахування/не врахування таблиці даних приймається комісією протягом 5 робочих днів від дати її подання (п. 15. Порядку № 1165).

При прийнятті рішення враховується інформація:

  • про наявність ресурсів, якими володіє/користується платник податку (виробничі потужності, основні засоби, земельні та трудові ресурси);
  • про наявність/відсутність ризикових операцій у платника податку.

Для уникнення фактів блокування ПН та об’єктивного прийняття рішень регіональною комісією сільськогосподарському товаровиробнику необхідно здійснити 2 кроки.

Крок 1. Подання до контролюючого органу інформації, яка свідчить про наявність в сільськогосподарського виробника всіх необхідних ресурсів для здійснення діяльності, а саме:

  • здійснити заходи щодо оформлення (у разі їх відсутності або неповного оформлення) правовстановлюючих документів на земельні ділянки та договорів оренди земельних ділянок із наступним відображенням таких земель у податковій звітності;
  • здійснити заходи щодо повного оформлення трудових відносин з найманими працівниками та надання до контролюючого органу повідомлень про прийняття працівника на роботу;
  • надати до контролюючого органу повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (форма 20-ОПП). В даному повідомленні відобразити інформацію про наявність власних або орендованих основних фондів, транспорту, сільськогосподарської техніки, офісних, виробничих, складських приміщень, земельних ділянок тощо.

Крок 2. Подання в електронному вигляді таблиці даних платника податку (ідентифікатор форми J/F1312302). Як додаток до таблиці надати ґрунтовне пояснення напрямків господарської діяльності (ідентифікатор форми J/F1360102) із посиланням на податкову та іншу звітність платника податку (п. 14 Порядку №1165).

Також як додатки до таблиці даних необхідно надати копії статистичної звітності по сільськогосподарській діяльності, зокрема:

  • форма 4-СГ (річна) «Звіт про посівні площі сільськогосподарських культур»;
  • форма 37-СГ (станом на останню звітну дату подання такого звіту) «Звіт про сівбу та збирання врожаю сільськогосподарських культур, проведення інших польових робіт»;
  • форма 24-СГ (місячна, річна) «Звіт про виробництво продукції тваринництва та кількість сільськогосподарських тварин»;
  • форма 29-СГ (річна) «Звіт про площі та валові збори сільськогосподарських культур, плодів, ягід та винограду».

Про це проінформували податківці ДПС у Волинській області.

Докладніше про те, що прийнята Таблиця не веде до автоматичного розблокування раніше заблокованих ПН та РК, а також про оновлені форми щодо блокування ПН/РК у M.E.Doc, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.