вгору

Відповідальність за неподання даних по РРО у разі відсутності зв’язку чи ремонту модему

Центри сервісного обслуговування (далі – ЦСО) зобов’язані у разі виходу з ладу РРО забезпечувати відновлення його роботи протягом 7 робочих днів. Такі вимоги визначені п. 2 ст. 14 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР (далі – Закон № 265).

Якщо термін неподання звітності, пов’язаної із застосуванням РРО, РК та копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків з РРО через дротові або бездротові канали зв’язку в разі обов’язковості її подання, не перевищує 7 робочих днів та при цьому наявні відповідні документи, які підтверджують факт пошкодження телекомунікаційної мережі, відключення електроенергії чи ремонту модему, то відповідальність за неподання такої звітності до суб’єкта господарювання не застосовується.

При цьому, суб’єкти господарювання мають право вимагати від ЦСО, енергопостачальних компаній та операторів зв’язку дотримання норм чинного законодавства щодо термінів усунення причин, які призводять до неподання контрольно-звітної інформації по РРО до ДПС.

Водночас, до суб’єктів господарювання, які не забезпечують подання до контролюючих органів звітності, пов’язаної із застосуванням РРО, РК та копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків з РРО та/або програмних РРО дротовими або бездротовими каналами зв’язку, за рішенням відповідних контролюючих органів застосовується фінансова санкція у розмірі 30 нмдг (510 грн.).

Про це зазначили податківці ДПС в Одеській області.

Звертаємо увагу! Якщо при використанні програмного РРО (далі – ПРРО) сталася поломка, пропав зв’язок із сервером ДПС, тощо - потрібно протягом дня повідомити про це ДПС, виробника ПРРО або ЦСО.

! На період виходу з ладу ПРРО проведення розрахункових операцій не здійснюється до моменту усунення несправностей.

У разі проведення розрахункових операцій в період відсутності зв'язку з сервером ДПС протягом години після відновлення такого зв'язку необхідно повідомити контролюючий орган засобами телекомунікацій про час і дату початку і закінчення проведення розрахункових операцій в цей період.

Важливо! Для програмних РРО передбачено можливість застосування режиму офлайн. У режимі офлайн проводити розрахункові операції можна не довше 36 годин зі створенням електронних розрахункових документів, яким присвоюються фіскальні номери з діапазону, сформованого фіскальним сервером. Номери з цього діапазону можна використовувати не більше 168 годин протягом календарного місяця.

Нагадуємо, розробник M.E.Doc пропонує своїм користувачам чудову альтернативу класичним РРО – програмний комплекс Cashalot та хмарний сервіс для підприємців «СОТА Каса».

Про алгоритм роботи ФОП з програмним РРО, а також у який термін необхідно повідомити ДПС у разі несправності РРО/ПРРО, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.