вгору

Відповідальність за порушення правил обігу пального на складах

Розпорядники акцизних складів зобов’язані обладнати акцизні склади витратомірами-лічильниками та/або рівнемірами-лічильниками та зареєструвати їх в Єдиному державному реєстрі витратомірів-лічильників та рівнемірів-лічильників рівня пального у резервуарі. Такі вимоги визначені п. 12 підрозд. 5 розд. ХХ Податкового кодексу України (далі - ПКУ).

При цьому забороняється здійснення реалізації пального без наявності зареєстрованих витратомірів-лічильників, рівнемірів-лічильників та резервуарів, без реєстрації акцизного складу (п. 230.1.2 ПКУ).

Необладнання та/або відсутність реєстрації в ЄДР витратомірів-лічильників та рівнемірів-лічильників рівня пального у резервуарі рівнеміра-лічильника на введеному в експлуатацію резервуарі, розташованому на акцизному складі, та/або витратоміра-лічильника на місці відпуску пального наливом з акцизного складу, тягнуть за собою накладення штрафу:

  • в розмірі 20 тис. грн за кожний необладнаний резервуар та/або незареєстрований рівнемір-лічильник, а також за кожне необладнане місце відпуску пального наливом з акцизного складу;
  • повторне протягом року вчинення на тому самому акцизному складі будь-якого з зазначених порушень, тягне за собою накладення штрафу в розмірі 50 тис. грн за кожний необладнаний резервуар та/або незареєстрований рівнемір-лічильник, а також за кожне необладнане місце відпуску пального наливом з акцизного складу (п. 128-1.1 ПКУ);
  • за відсутність з вини платника податку реєстрації акцизних складів у СЕАРП та СЕ платником податку - розпорядником акцизного складу передбачено штраф в розмірі 1 млн. грн;
  • ті самі дії, вчинені платником, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 2 млн. грн (п. 128-1.2 ПКУ);
  • незабезпечення з вини розпорядника акцизного складу своєчасного подання електронних документів (довідки щодо подання щоденних залишків пального та щомісячних обсягів залишків пального, ідентифікатор форми J0210401), що містить дані про фактичні залишки пального та обсяг обігу пального, тягне за собою накладення штрафу в розмірі 1 тис. грн за кожний неподаний електронний документ (п. 128-1.3 ПКУ).

! За неподання або несвоєчасне подання до ДПС довідки про зведені за добу підсумкові облікові дані щодо обсягів обігу (отримання/відпуску) та залишків пального на акцизному складі пального у зв’язку з відсутністю технічної можливості (тимчасова відсутність електроенергії, інтернету тощо) не з вини розпорядника акцизного складу, при тому, що ним вживалися можливі заходи щодо відновлення такої технічної можливості, відповідальність згідно з п. 128-1.3 ПКУ до такого розпорядника акцизного складу не застосовується. Таке роз’яснення надано на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 114.11.02.

Крім того, не передбачено обмеження щодо застосування штрафних санкцій за порушення законодавства, визначених ст. 128-1 ПКУ, під час дії карантину, встановленого КМУ на всій території України з метою запобігання поширенню COVID-19 (ст. 52-1 підрозд. 10 розд. XX Перехідних положень ПКУ).

Про це нагадали податківці ДПС у Запорізькій області.

Нагадаємо нашим користувачам, що в програмі M.E.Doc створено модуль Облік акцизного податку з доступом до АРІ. Цей модуль дозволяє у автоматичному режимі отримувати інформацію з системи моніторингу рівнемірів та формувати на основі цих даних Довідку про зведені за добу дані у модулі Реєстр акцизних документів (пальне).

Про нову форму акцизної накладної та чи необхідно реєструвати акцизні склади у разі зберігання пального понад встановлені обсяги, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.