вгору

З 01.10.2020 р. почнуть діяти деякі форми державної реєстрації юросіб, фізосіб та громадських формувань

Мін’юст на своєму сайті розмістив інформацію щодо внесення зміни до деяких форм державної реєстрації юросіб, ФОП та громадських формувань. Зазначені зміни вносяться з метою удосконалення форм заяв у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань та їх приведення у відповідність до законодавчої бази. А саме, до положень Закону України від 05.12.2019 р. № 340-ІХ (далі – Закон № 340), постанови КМУ від 19.08.2020 р. № 721 (далі – постанова № 721).

Так, Мін’юстом 16 вересня 2020 року прийнято наказ № 3205/5 «Про внесення змін до деяких форм заяв у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань».

Внесені зміни в частині:

  • можливості внесення до Єдиного державного реєстру юросіб, ФОП та громадських формувань відомостей про встановлення вимоги учасника юридичної особи щодо нотаріального засвідчення справжності його підпису під час прийняття рішень з питань діяльності відповідної юридичної особи та/або вимоги нотаріального посвідчення правочину, предметом якого є частка такого учасника у статутному (складеному) капіталі (пайовому фонді) відповідної юридичної особи, чи скасування такої вимоги (Закон № 340);
  • зменшено строки розгляду документів за проведення державної реєстрації змін до відомостей про структурне утворення політичної партії як юридичної особи у скорочені строки (постанова № 721);

У зв’язку з приведенням у відповідність до норм чинного законодавства заява щодо державної реєстрації юридичної особи – громадського формування (форма 4) та заява щодо державної реєстрації громадського формування без статусу юридичної особи (форма 7), затверджені наказом Мін’юсту від 18 листопада 2016 року № 3268/5, викладені у новій редакції і почнуть діяти з 1 жовтня 2020 року.

Крім того, затверджено нову форму заяви щодо встановлення вимоги нотаріального засвідчення/посвідчення (форма 10), яка почне діяти з 1 грудня 2020 року.

У Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі, читайте про те, що тепер можна обрати спрощену систему та добровільну реєстрацію платником ПДВ – зареєструвавшись в ЄДР та яка відповідальність передбачена у разі здійснення підприємницької діяльності без держреєстрації.