вгору

Закон №466 і зміни в обліку платників податків

Про прийнятий Закон №466 у матеріалі.

Які зміни відбудуться в обліку платників податків?

  • змінюються критерії належності платника податків до великих платників (сплата виключно податкових платежів - 1,5 млн ЄВРО (було - 1 млн податкові та митні платежі));

Нагадаємо, що до Реєстру ВПП включено платників, у яких обсяг доходу від усіх видів діяльності за останні 4 послідовні податкові (звітні) квартали перевищив 50 мільйонів євро, або загальна сума податків, зборів, платежів, сплачених до Держбюджету України за такий самий період перевищила 1,5 мільйон євро (раніше було 1 млн.евро), визначений за середньозваженим офіційним курсом НБУ за той самий період. Про це зазначили податківці ДПС у Івано-Франківській області.

Після включення платника податків до Реєстру ВПП та отримання повідомлення про таке включення, платник зобов’язаний стати на облік у спеціалізованому органі державної податкової служби з початку календарного року, на який сформовано Реєстр (ст. 64 ПКУ).

Про затверджений реєстр ВПП на 2020рік - у Блозі бухгалтера.

  • встановлюється порядок обліку в контролюючих органах нерезидентів (іноземних компаній, організацій);

Взяття їх на облік в контролюючих органах здійснюється після акредитації (реєстрації, легалізації) на території України відокремленого підрозділу, або до отримання нерезидентом майнових прав на нерухомість або землю в Україні, або до відкриття рахунків в банках України (п. 64.5 ПКУ).

Важливо! У разі акредитації на території України відокремленого підрозділу, одночасно із взяттям на облік нерезидента здійснюється взяття на облік і його відокремленого підрозділу.

Зазначимо, що взяття на облік у контролюючому органі нерезидента здійснюється при настанні першої з подій, не пізніше наступного робочого дня з дня надходження від нерезидента відповідної заяви, яку він зобов’язаний подати:

  • у 10-ти денний строк після акредитації (реєстрації, легалізації) на території України відокремленого підрозділу - до контролюючого органу за місцезнаходженням відокремленого підрозділу;
  • до придбання нерухомого майна або отримання майнових прав на таке майно в Україні - до контролюючого органу за місцезнаходженням нерухомого майна;
  • до відкриття рахунку в Україні - до контролюючого органу за місцезнаходженням установи (відділення) банку або іншої фінансової установи, в яких відкривається рахунок.

 

  • вдосконалюється порядок реєстрації платниками податку на додану вартість;

У разі добровільної реєстрації особи як платника ПДВ подається реєстраційна заява не пізніше ніж за 10 календарних днів (було - 20 днів) до початку податкового періоду, з якого такі особи вважатимуться платниками податку та матимуть право на податковий кредит і складання податкових накладних.

Крім того, у разі зміни ставки єдиного податку реєстраційна заява подається не пізніше ніж за 10 календарних днів (було - 15 днів) до початку календарного місяця (раніше період дорівнював кварталу), в якому буде застосовуватися ставка єдиного податку, що передбачає сплату податку на додану вартість.

Крім того, заява про реєстрацію особи як платника податку подається до контролюючого органу засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».

Докладніше про зміни щодо оподаткування ПДВ у нашому матеріалі.

  • забезпечується облік фізичних осіб - підприємців з ознакою провадження «незалежної професійної діяльності».

Взяття на облік самозайнятої особи здійснюється контролюючим органом у день отримання відповідних відомостей від державного реєстратора (для фізичних осіб - підприємців) або прийняття заяви (для осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність), це визначено п. 65.5. ПКУ.

Взяття на облік фізичної особи - підприємця підтверджується відомостями, оприлюдненими на порталі електронних сервісів, відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань».

Якщо фізична особа зареєстрована як підприємець та при цьому така особа провадить незалежну професійну діяльність, така фізична особа обліковується у контролюючих органах як фізична особа - підприємець з ознакою провадження незалежної професійної діяльності .

Про зміни в оподаткуванні доходів ФОП читайте у Блозі бухгалтера.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, у Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.

https://lh6.googleusercontent.com/ChOaBn-AvAAclvRH4f9kEl6akmhlMr0hoQ4iTX5boHaesBVblDzyoOEfkSEbgHg-1iAB8VS_UpOewBIN3XRnkR0UDh76SraWFyXNUai4jWS3HY42B4MI9gwB0XYaZNfTZBwcT-2S