вгору

Запис про сумісництво до трудової: куди звертатись працівнику?

Нагадуємо нашим читачам, що сумісництвом вважається виконання працівником, крім основної, іншої оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації або у роботодавця – фізичної особи. 

На осіб, які працюють за сумісництвом, трудові книжки ведуться тільки за місцем основної роботи. Це встановлено п. 1.1 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту населення від 29.07.1993 р. № 58. 

Оскільки трудова книжка працівника ведеться за основним місцем роботи, відповідно запис до неї про прийняття на роботу за сумісництвом може проводитись за бажанням працівника за основним місцем роботи на підставі витягу з наказу про роботу за сумісництвом. 

Фахівці Держпраці наголосили, що працівник, який приймається на роботу на інше підприємство за сумісництвом не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом або розпорядженням роботодавця, і повідомлення ДПСУ про прийняття працівника на роботу (ст. 24 Кодексу законів про працю України). 

Читайте на цю тему Сумісництво: про останні зміни роз’яснює Держпраці

Також нагадуємо, що у працівників і роботодавців є п’ять років (до 9 червня 2026 р.) для оцифрування трудових книжок. Після перевірки даних ПФУ та внесення відповідних даних до Реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування формується кінцевий варіант електронної трудової книжки. З цього моменту паперова версія зберігається у працівника, а за бажанням працівника може вестися паралельно з електронною версією. Більше про це – тут