вгору

Зіставлення показників обсягів обігу та залишків пального та спирту за вересень 2020 р. проводиться, починаючи з 16 жовтня 2020р.

Нагадаємо нашим користувачам, що 30 вересня 2020 року завершився тестовий режим автоматичного зіставлення показників обсягів обігу та залишків пального та спирту етилового.

Постановою Кабміну «Про затвердження Порядку здійснення Державною податковою службою автоматичного зіставлення показників обсягів обігу та залишків пального, показників обсягів обігу спирту етилового» від 12.08.2020 р. № 715, податкові органи використовуватимуть результати зіставлення під час перевірок, які проводяться відповідно до закону. Про те, що зіставлення показників обсягів обігу та залишків пального та спирту будуть використовуватись при перевірках, ми писали раныше.

Зіставлення спрямоване на забезпечення перевірки повноти декларування та сплати акцизного податку платниками податку з обсягів ввезеного на митну територію України, виробленого та реалізованого на митній території України пального або спирту етилового.

! Період здійснення зіставлення дорівнює календарному місяцю.

Наразі йдеться про виявлення за звітний календарний місяць наявних розбіжностей між показниками системи електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового (далі – СЕАРП та СЕ) та Єдиного державного реєстру витратомірів-лічильників та рівнемірів - лічильників рівня пального / Єдиного державного реєстру витратомірів - лічильників обсягу виробленого спирту етилового понад встановлені допустимі значення.

Зіставлення здійснюється за показниками станом на 1 число місяця, що настає за звітним, та проводиться, починаючи з 16 числа кожного місяця, що настає за звітним. Так, наприклад, за вересень 2020 року – починаючи з 16 жовтня 2020 року.

У разі наявності розбіжностей платники можуть скласти та зареєструвати такі документи, необхідні для усунення розбіжностей, у:

  • СЕАРП та СЕ - акцизні накладні та/або розрахунки коригування, заявки на поповнення обсягу залишку пального або спирту етилового, передбачені ст. 231 і 232 ПКУ;
  • ЄДР витратомірів-лічильників та рівнемірів - лічильників рівня пального у резервуарі / ЄДР витратомірів - лічильників обсягу виробленого спирту етилового - електронні документи для наповнення реєстрів, які формуються та надсилаються розпорядниками акцизних складів за кожним місцем розташування акцизного складу (коригуючі електронні документи).

Результати автоматичного зіставлення платник акцизного податку може отримати, надіславши в електронному вигляді повідомлення про результати зіставлення показників обсягів обігу та залишків пального, показників обсягів та залишків обігу спирту етилового за формою J/F1305801.

Про це нагадали податківці на сайті ДПСУ.

Нагадаємо, що в програмі M.E.Doc реалізовано розділ Облік акцизного податку за допомогою якого зручно реєструвати та подавати акцизні накладні форми «П» (ідентифікатор форми J/F1203201), форми «С» (J/F1203401) і не тільки.

Крім того, можна надсилати запити та отримувати витяги до ДПС щодо запитів на отримання в електронному вигляді повідомлення про результати зіставлення показників обсягів обігу та залишків пального та показників обсягів обігу спирту етилового в електронному вигляді J/F1305801. А також витягів щодо отримання в електронному вигляді повідомлення про результати зіставлення показників обсягів обігу та залишків пального та показників обсягів обігу спирту етилового в електронному вигляді J/F1405801. Все це доступно у розділі Довідки державних органів.

Про затверджений порядок автоматичного зіставлення показників обігу пального читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.