вгору

Зменшення статутного капіталу: які податкові наслідки?

Нагадуємо нашим читачам, що з 01.01.2021 р. зменшення статутного капіталу, яке відповідно призводить до зменшення нерозподіленого прибутку, прирівнюється з метою оподаткування до дивідендів. 

Згідно з нормами Податкового кодексу України (далі – ПКУ) дивідендами вважається платіж, що здійснюється юрособою, у т. ч. емітентом корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів чи інших цінних паперів на користь власника таких корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів та інших цінних паперів, що засвідчують право власності інвестора на частку (пай) у майні (активах) емітента, у звязку з розподілом частини його прибутку, розрахованого за правилами бухобліку. Це визначено пп. 14.1.49 ПКУ. 

Для цілей оподаткування до дивідендів прирівнюється також платіж у грошовій формі, що здійснюється юрособою на користь її засновника та/або учасника (учасників) у зв’язку з розподілом чистого прибутку (його частини). 

Починаючи з 01.01.2021 р., згідно зі змінами, внесеними Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» від 16.01.2020 р. № 466-IX до ПКУ, виплата в грошовій або негрошовій формі, що здійснюється юрособою на користь її засновника та/або учасника – нерезидента України у звязку зі зменшенням статутного капіталу, викупом юрособою корпоративних прав у власному статутному капіталі, виходом учасника зі складу господарського товариства або іншої аналогічної операції між юрособою та її учасником, у розмірі, що призводить до зменшення нерозподіленого прибутку юрособи, і з метою оподаткування прирівнюється до дивідендів. 

При цьому, з 01.01.2021 р. авансові внески не справляються/не нараховуються на суми операцій, які для цілей оподаткування прирівнюються до дивідендів відповідно до абз. четвертого – сьомого пп. 14.1.49 ПКУ. Це визначено пп. 57.1-1.7 ПКУ, який доповнено Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб – підприємців» від 14.07.2020 р. № 786-IX. 

Отже, у разі викупу юрособою корпоративних прав у власному статутному капіталі, виходу учасника зі складу господарського товариства, зменшення статутного капіталу, що призводить до зменшення нерозподіленого прибутку юридичної особи у відносинах із засновниками – нерезидентами, починаючи з 01.01.2021 р. суми такого зменшення прирівнюються з метою оподаткування до дивідендів, але авансові внески на такі суми не нараховуються. 

Про це повідомило ГУ ДПС у Дніпропетровській області. 

Про особливості сплати податку на прибуток при виплаті дивідендів – в Інформлисті №6/2022 від ДПС та авансовий внесок при виплаті дивідендів: розрахунок бази оподаткування читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.