вгору

Звільнення мобілізованого працівника за угодою сторін: чи можливо?

Центральний регіон інспекційної діяльності у Дніпропетровській області Південно-Східного міжрегіонального управління Держпраці надав роз’яснення: чи можна звільнити мобілізованого працівника за угодою сторін, тобто за п. 1 ст. 36 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП)?

Звільнення за угодою сторін – це окрема підстава припинення відносин між співробітником і роботодавцем, за п. 1 ст. 36 КЗпП.

Найчастіше роботодавець вдається до даного варіанту в разі, якщо розлучитися з працівником необхідно швидко, без відпрацювання і без конфліктів.

 Це не заборонено. Але ініціатива має виходити від мобілізованого працівника.

  • Процедура припинення трудового договору за згодою сторін відрізняється від звільнення за власним бажанням, а саме:
  • Ініціатива припинити трудові відносини може надходити від будь-якої із сторін;
  • Звільнення може відбутись у будь-який момент, про який погодились роботодавець та працівник, навіть в той же день, коли було повідомлено про намір однієї із сторін;
  • Заяву про звільнення можна подати в будь-який момент, у т. ч. і в день звільнення;
  • Ні роботодавець, ні працівник не зобов’язані попереджати про свої наміри за два тижні;
  • Звільнення може відбутися без відпрацювання, в термін менший, чим два тижні, і для цього працівнику не обов’язково мати поважну причину.

Отже, звільнення за згодою сторін може відбутися без двотижневого відпрацювання працівника день у день, якщо про це домовлено сторонами.

Матеріал Вирішили виплачувати середній заробіток мобілізованим після 19.07.2022 р.: що з ЄСВ? читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.