вгору

Блокування ПН: чи потрібно завіряти копії документів до Повідомлення про надання пояснень?

Перелік документів, необхідних для розгляду питання прийняття комісією регіонального рівня рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН/ РК в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН), реєстрацію яких зупинено в ЄРПН (далі – Перелік), визначений п. 5 Порядку прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого наказом Мінфіну від 12.12.2019 р. № 520 (далі – Порядок № 520). 

До відома! Письмові пояснення та копії документів за визначеним Переліком платник податку подає до ДПС в електронній формі за допомогою засобів електронного зв’язку з урахуванням вимог Законів України від 22.05.2003 р. № 851-IV «Про електронні документи та електронний документообіг» (далі – Закон № 851) та від 05.10.2017 р. № 2155-VІІІ «Про електронні довірчі послуги» (далі – Закон № 2155). Це передбачено п. 7 Порядку № 520. 

Повідомлення про подання пояснень та копій документів щодо податкових накладних/розрахунків коригування, реєстрацію яких зупинено (далі – Повідомлення), наразі подається за ідентифікатором форми – J/F1312603. 

Відповідно до ст. 6 Закону № 851 для ідентифікації автора електронного документа може використовуватися електронний підпис. Накладанням електронного підпису завершується створення електронного документа. 

Кваліфікований електронний підпис (далі – КЕП) має таку саму юридичну силу, як і власноручний підпис, та має презумпцію його відповідності власноручному підпису. Кваліфікована електронна печатка має презумпцію цілісності електронних даних і достовірності походження електронних даних, з якими вона пов’язана (п. п. 4, 5 ст. 18 Закону № 2155). 

Отже, платнику податку не потрібно завіряти копії документів, визначених Переліком, оскільки документи подаються в сканованому вигляді у форматі PDF, PNG або JPG у вигляді окремих додатків до Повідомлення з відповідним накладанням на них КЕП та печатки (за наявності). 

Відповідь розміщена на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 101.18. 

До відома наших користувачів! В M.E.Doc наявні всі форми Повідомлень в ДПС щодо блокування ПН/РК, зокрема: 

  • J/F1312603Повідомлення про подання пояснень та копій документів щодо ПН/РК, реєстрацію яких зупинено, подається в електронному вигляді у форматі XML – подається коли ПН/РК заблоковано; 
  • J/F1307801Повідомлення про подання додаткових пояснень та/або копій документів, необхідних для розгляду питання прийняття комісією регіонального рівня рішення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН – подається у випадку отримання Повідомлення про необхідність надання додаткових пояснень;  
  • J/F1360102 – Документ довільного формату – використовується як додаток до Повідомлення для того, щоб подати копії підтвердних документів до ДПС. 

Про зміни до Порядку прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН/РК – з 30.09.2023, за якою формою та розміром подавати копії додаткових документів, та чи буде штраф, якщо не надано копій документів та пояснень при блокуванні ПН, читайте у Блозі бухгалтера, Інформері M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.