вгору

Чи оформлюється лікарняний під час дистанційної роботи?

Нагадаємо, що страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності підлягають особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту), відповідно до ст. 18 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 р. № 1105-XIV (далі — Закон № 1105).

Фахівці Головного управління Держпраці в Одеській області надали консультацію щодо оформлення лікарняного листка під час дистанційної роботи.

На сьогодні більш поширеною є дистанційна робота для таких професій, як програміст, агент рекламний, організатор зі збуту в певному регіоні тощо.

Однак, поняття «дистанційна робота» нормативними актами не визначено, тож її оформлюють так само, як і надомну роботу.

Карантин змусив багатьох роботодавців змінити умови праці, обираючи нові форми її здійснення. Працівників переведено на дистанційну (надомну) роботу.

ВРУ прийнято Закон України від 17.03.2020 р.№ 530-ІХ (далі – Закон № 530), в якому прописана можливість роботи з дому, розширюються повноваження для роботодавців у частині встановлення режиму роботи підприємств.

Так, пп. 1 п. 2 розд. II «Прикінцеві положення» Закону № 530 передбачено, що роботодавець може доручити працівникові, у т. ч. державному службовцю, службовцю органу місцевого самоврядування, виконувати протягом певного періоду роботу, визначену трудовим договором, вдома, а також надавати працівнику, у тому числі державному службовцю, службовцю органу місцевого самоврядування, за його згодою відпустку; порядок виконання завдань врегульовано виключно внутрішніми правилами підприємства, і якщо буде визначено, що робота може виконуватися дистанційно.

Додаткові умови дистанційної роботи для держслужбовців можуть визначити правила внутрішнього службового розпорядку в державному органі. Це передбачено у наказі Національного агентства України з питань державної служби від 13.03.2020 р. № 39-20, який вніс відповідні зміни до Типових правил внутрішнього службового розпорядку.

При дистанційній роботі працівники розподіляють робочий час на свій розсуд, правила внутрішнього трудового розпорядку на них не поширюються і оплата праці здійснюється за фактично виконану роботу.

Таким чином, на працівників, які виконують роботу дома, «дистанційників» в повній мірі поширюється законодавство про працю з урахуванням специфіки та особливостей застосування дистанційного режиму роботи, які обумовлюються у трудовому договорі.

Виконання дистанційної (надомної) роботи не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників.

Отже, якщо роботу вдома було оформлено з урахуванням встановлених законодавством норм, то працівник є застрахованою особою у розумінні Закону № 1105 і підлягає соціальному страхуванню, та має право на відкриття лікарняного та його оплату на загальних умовах – як і решта працівників.

Право на матеріальне забезпечення у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності виникає з настанням страхового випадку в період роботи, включаючи час випробування та день звільнення.

Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455, не містить заборони видавати лікарняні працівникам-надомникам.

Важливо! Працівник має право наполягати на оформленні листка непрацездатності.

Про особливості видачі лікарняних під час карантину читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.

https://lh6.googleusercontent.com/ChOaBn-AvAAclvRH4f9kEl6akmhlMr0hoQ4iTX5boHaesBVblDzyoOEfkSEbgHg-1iAB8VS_UpOewBIN3XRnkR0UDh76SraWFyXNUai4jWS3HY42B4MI9gwB0XYaZNfTZBwcT-2S