вгору

Чи потрібно подавати таблицю даних платника у разі зміни кодів товарів УКТ ЗЕД?

Податківці роз’яснили, чи потрібно подавати таблицю даних платника у разі зміни кодів товарів згідно з УКТ ЗЕД у зв’язку з набранням чинності новим Законом України «Про Митний тариф України».

Таблиця даних платника податку (далі – Таблиця) – зведена інформація, що подається платником ПДВ до контролюючого органу, щодо кодів видів економічної діяльності платника податку згідно з Класифікатором видів економічної діяльності, кодів товарів згідно з УКТ ЗЕД та/або кодів послуг згідно з Державним класифікатором продукції та послуг, що постачаються та/або придбаваються (отримуються) платником податку, ввозяться на митну територію України. Це визначено п. 2 Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого постановою КМУ від 11.12.2019 р. № 1165 (далі – Порядок № 1165).

Для цілей класифікації товарів використовують УКТ ЗЕД, що є товарною номенклатурою Митного тарифу України, до якого Законом України «Про Митний тариф України» від 04.06.2020 р. № 674-IX (далі – Закон № 674) були внесені зміни з 03.07.2020 р.

Якщо за результатами перевірки податкової накладної/розрахунку коригування (далі – ПН/РК) виявлено, що ПН/РК відповідають одній з ознак безумовної реєстрації, визначених у п. 3 Порядку № 1165, зокрема, якщо у ПН/РК відображена операція з товаром за кодом згідно з УКТ ЗЕД та/або послугою за кодом згідно з ДКПП, які зазначені у Таблиці, врахованій контролюючим органом, реєстрація таких ПН/РК не зупиняється в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН). Це передбачено п. 4 Порядку № 1165.

Отже, у разі зміни кодів товарів згідно УКТ ЗЕД у зв’язку з набранням чинності Законом № 674, платнику податку потрібно подати Таблицю зі зміненими кодами товарів згідно з УКТ ЗЕД для уникнення зупинки реєстрації ПН/РК в ЄРПН.

Відповідь розміщено на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 101.18.

Нагадуємо нашим користувачам, що Таблиця подається за встановленою формою в електронному вигляді (Додаток 5 до Порядку № 1165 за формою J/F1312303) та з поясненням, в якому зазначається вид діяльності, з посиланням на податкову та іншу звітність платника податку.

Пояснення з інформацією про діяльність платника подається у вигляді прикріпленого до Таблиці додатка, код форми якого J/F1360102.

Більше на цю тему читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі:

Таблиця даних: поради щодо заповнення від ДПС;

Подання таблиці даних може убезпечити від зупинення реєстрації ПН;

Що робити, коли в поданій таблиці даних платника ПДВ не зазначено види діяльності;

Прийнята Таблиця не веде до автоматичного розблокування раніше заблокованих ПН та РК.