вгору

До уваги інвесторів (операторів) за угодою про розподіл продукції

Як ми раніше повідомляли, наказом Мінфіну від 09.06.2021 р. № 332 (далі – Наказ № 332) затверджено форму Податкової декларації з податку на прибуток підприємств за угодою про розподіл продукції (далі – декларація). Наказ № 332 набрав чинності 25.08.2021 р.

Нагадуємо, що Наказ № 332 розроблено з метою забезпечення можливості складання та подання звітності інвесторів (операторів) з податку на прибуток підприємств за результатами діяльності за угодою про розподіл продукції та забезпечення виконання положень ст. 336 розд. ХVIII «Особливості оподаткування платників податків в умовах дії угоди про розподіл продукції» і розд. ІІІ «Податок на прибуток підприємств» Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Інвестори (оператори), які зобов’язані відповідно до ст. 336 ПКУ вести податковий облік та сплачувати податок на прибуток підприємств за угодами про розподіл продукції, матимуть можливість подавати декларацію, починаючи з 01.01.2022 р.

Декларація подається інвестором (оператором) щоквартально за кожний звітний (податковий) період – квартал.

Застосування правила складання податкової звітності та розрахунку об’єкта оподаткування з податку на прибуток підприємств наростаючим підсумком не передбачено.

Обов’язок з подання річної податкової декларації і сплати авансових внесків з податку на прибуток до інвестора (оператора) за угодою про розподіл продукції не застосовується.

Строк подання декларації за І квартал, за ІІ квартал, за ІІІ квартал, за IV квартал – 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) періоду – кварталу.

 Вперше декларація подається за IV квартал 2021 р.

Інвестор (оператор) за угодою про розподіл продукції звільняється від обов’язку подавати фінзвітність разом з податковою декларацією з податку на прибуток підприємств.

Податок на прибуток підприємств за звітний період сплачується інвестором (оператором) до відповідного бюджету у строк, визначений для квартального податкового періоду.

Декларація подається до контролюючого органу за місцем реєстрації угоди про розподіл продукції, тобто за основним місцем обліку такої угоди.

З метою коректного відображення показників в інтегрованій картці платника (ІКП) суб’єктів господарювання, задекларованих в декларації за угодою про розподіл продукції, у рядку 6 «Податковий номер інвестора (оператора) за угодою про розподіл продукції» загальної частини форми декларації у відповідних полях потрібно проставляти податковий номер угоди про розподіл продукції, за яким її зареєстровано, а не інвестора (оператора) за угодою про розподіл продукції.

Детальніше щодо порядку заповнення декларації – у листі ДПС від 17.11.2021 № 25530/7/99-00-21-02-01-07.

Про це повідомила ДПС.

Звертаємо увагу, що форма декларації з податку на прибуток підприємств за угодою про розподіл продукції готується до випуску у програмі M.E.Doc.

Про змінену форму декларації з податку на прибуток та коли вперше вперше її подавати читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.