вгору

Коли відсторонення невакцинованих працівників потрібно відкласти – ФСС

На початку листопада освітян і окремих держслужбовців, для яких визначена обов'язковість вакцинації від ковіду, однак які відмовились від її проведення, було відсторонено від роботи. А з 09 грудня 2021 року обов’язкове щеплення буде також поширено на соцпрацівників і робітників стратегічних підприємств. Про це ми повідомляли тут.

Відсторонення від роботи оформляється наказом (розпорядженням) роботодавця із зазначенням строків відсторонення та обов’язковим ознайомленням під підпис згаданих у ньому осіб.

Для таких відсторонених працівників лікарняні не оплачуються.

Однак, якщо застрахована особа захворіє до дня початку відсторонення, перший день такого відсторонення необхідно перенести на перший робочий день після закінчення періоду тимчасової непрацездатності, зазначає Держпраці.

У такому випадку ФСС оплатить лікарняний на загальних підставах. Слідкувати за станом виплат можна онлайн.

Якщо працівника все одно було включено до наказу про відсторонення попри його перебування на лікарняному, до документа мають бути внесені зміни, а дата початку відсторонення перенесена на перший робочий день після закінчення тимчасової непрацездатності. Після внесення змін до наказу на підставі лікарняного можна нарахувати матеріальне забезпечення.

Нагадуємо нашим читачам, допомога по вагітності та пологах є окремим видом матеріального забезпечення. ФСС профінансує декретні незалежно від того, чи було застраховану особу відсторонено від роботи.

Детальніше про це – у повідомленні ФСС.

Про особливості відсторонення від роботи у запитаннях-відповідях від Держпраці читайте у Блозі бухгалтера, Інформері M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.