вгору

Ліцензія МСФЗ для аудитора: що необхідно знати?

Продовжуємо цикл наших публікацій, які стосуються фінансової звітності за міжнародними стандартами. У цьому матеріалі розглянемо 2 види ліцензій, які може мати аудитор, і їх відмінності між собою.

Для роботи аудитора з фінансовою звітністю необхідно мати відповідну ліцензію від M.E.Doc.

В програмі M.E.Doc існує 2 види ліцензій:

  • Фінансова звітність за МСФЗ (формат iXBRL) – Аудитор;
  • Фінансова звітність за МСФЗ (формат iXBRL) - Аудитор (повна).

В чому різниця між цими ліцензіями?

  1. Фінансова звітність за МСФЗ (формат iXBRL) – Аудитор

Дана ліцензія містить базовий набір функцій, необхідних аудитору для роботи зі звітністю клієнтів:

  • отримання та перевірка звітності контрагентів;
  • створення та заповнення Звіту аудитора;
  • створення (за бажанням) та підписання файлу iXBRL;
  • обмін запитами та відповідями на них з клієнтами; 
  • інші функції.

Нагадаємо, звіт аудитора складається згідно з вимогами законодавства і є невід’ємною частиною фінансової звітності за МСФЗ. Докладніше про взаємодію з аудитором при створенні фінзвіту за МСФЗ читайте у матеріалі.

Звертаємо увагу! Незабаром відбудуться зміни у порядку створення звіту аудитора відповідно до нової Таксономії-2020. Докладніше про це - у наших наступних матеріалах.

Також дізнайтесь про обмін запитами та відповідями на них між аудитором та клієнтами.

  1. Фінансова звітність за МСФЗ (формат iXBRL) – Аудитор (повна)

Цей тип ліцензії має повністю усі функції, які реалізовані для ліцензії Фінансова звітність за МСФЗ (формат iXBRL) – Аудитор, та додатково - деякі розширені можливості.

Ліцензія фінансової звітності за МСФЗ (формат iXBRL) – Аудитор (повна) необхідна для аудиторів, які надають клієнтам консультаційні послуги та повинні створювати документи фінансової звітності з ЄДРПОУ клієнтів – суб'єктів господарювання.

У такому випадку опрацювання звітності виконується у наступній послідовності (Схема 1):

Схема 1

аудитор, МСФЗ, ліцензія аудитора

Зверніть увагу! Для створення звітності з використанням ЄДРПОУ клієнтів у програмі M.E.Doc розроблено нову функцію “Створити за контрагента”. Ця функція доступна аудитору за наявності ліцензії фінансової звітності за МСФЗ (формат iXBRL) - Аудитор (повна).

Для цього необхідно обов’язково налаштувати дані щодо використання клієнтом модуля МСФЗ. У розділі Довідники - Контрагенти потрібно обрати контрагента, з використанням ЄДРПОУ якого потрібно створити звітність, і відкрити Картку контрагента для коригування.

У вікні Картка контрагента необхідно обрати вкладку Для аудитора та натиснути кнопку https://lh5.googleusercontent.com/0yUw39g8Wq3QDgofZpINmxn1IDX9gQjJeRyTXXHovF72s0nMaAi0TwUsD3hO0mSYqJtj7VCdWF4Pdh3i-VmnlxixTXnTcPTU3otVACOzoLPHrejv90STwk0xqJCGpbfJ1xCjwvpb. У вікні, що відкриється, необхідно:

1) вибрати тип організації, з ЄДРПОУ якої створюватимуться звіти (рис. 1).

МСФЗ, ліцензія аудитора

Рис. 1

2) Якщо контрагентом є пайовий інвестиційний фонд (ПІФ), корпоративний інвестиційний фонд (КІФ) або недержавний пенсійний фонд (НПФ), в полях ЄДРПОУ/ КУА та Найменування вводяться дані Компанії з управління активами (КУА)/Адміністратора НПФ, тобто дані керуючої компанії. 

При цьому для ПІФ у Картці контрагента на вкладці Загальні дані у полі ЄДРПОУ повинен бути зазначений код ЄДРІСІ. Докладніше про ПІФ, КІФ, НПФ - у матеріалі.

3) Наступним кроком є завантаження інформації про ліцензію контрагента на використання модуля МСФЗ.

Для цього необхідно натиснути Завантажити, а у полі Код доступу (термін) буде відображено термін дії ліцензії контрагента (рис. 2). 

ліцензія аудитора, МСФЗ, термін дії ліцензії

Рис. 2

При цьому, для ПІФ перевіряється ліцензія Компанії з управління активами (КУА).

Звертаємо увагу! При спробі формування звіту з іншим кодом ЄДРПОУ аудитором, який має ліцензію Фінансова звітність за МСФЗ (формат iXBRL) – Аудитор, з’явиться повідомлення (рис. 3):

МСФЗ, ліцензія аудитора, КУА

Рис. 3

Про те, хто і в який термін подає вперше фінансову звітність з аудиторським висновком, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.

Слідкуйте за нашими публікаціями!