вгору

Нову постанову про деякі питання фінмоніторингу опубліковано

Нагадуємо, прийнято постанову КМУ від 09.09.2020 р. КМУ № 850 «Про деякі питання фінансового моніторингу» (далі – Постанова № 850).

Цією постановою затверджено три порядки:

  • Порядок подання інформації для взяття на облік (зняття з обліку/поновлення на обліку) суб’єктів первинного фінансового моніторингу, реєстрації та подання суб’єктами первинного фінансового моніторингу Державній службі фінансового моніторингу інформації про фінансові операції, що підлягають фінансовому моніторингу, іншої інформації, що може бути пов’язана з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванням тероризму та фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення;
  • Порядок ведення Державною службою фінансового моніторингу обліку інформації про фінансові операції, що підлягають фінансовому моніторингу;
  • Порядок ведення Державною службою фінансового моніторингу обліку суб’єктів первинного фінансового моніторингу.
  • Звертаємо увагу, що Постанову № 850 офіційно опубліковано в «Урядовому кур’єрі» № 185 від 23.09.2020 р.

Як зазначено на сайті Мінфіну, ця постанова забезпечує приведення актів Уряду у відповідність до нових вимог законодавства з питань фінмоніторингу.

Суб’єкти первинного фінансового моніторингу (далі – СПФМ) – це бухгалтерські компанії, аудитори, нотаріуси, адвокати та інші – матимуть змогу подавати інформацію про фіноперації, що підлягають фінмоніторингу, в електронній формі до єдиної інформаційної системи Держфінмоніторингу з використаннням складових e-кабінету: особистого кабінету або прикладного програмного інтерфейсу.

Строком подання суб’єктом інформації в електронній формі є дата та час подання повідомлення в особистому кабінеті або у разі використання прикладного програмного інтерфейсу — дата та час формування Держфінмоніторингом відповідного повідомлення про обробку такої інформації.

Підтвердженням факту подання суб’єктом інформації в електронній формі є отримання ним відповідного повідомлення Держфінмоніторингу.

Такі нововведення дозволять зменшити матеріальні та часові затрати при виконанні обов’язків СПФМ у цій сфері.

Також надається змога СПФМ виконати свої обов’язки в частині подання нових видів повідомлень, а саме:

  • кейсового звітування про підозрілі фіноперації або діяльність клієнтів;
  • розбіжності в інформації щодо кінцевих бенефіціарних власників клієнтів, встановленої в ході належної перевірки клієнта (так званої, «customer due diligence»), з інформацією, внесеною в ЄДР та застосування ризик-орієнтованого підходу.

Оновлено процедури подання інформації для взяття на облік (зняття з обліку) СПФМ; інформації про фінансові операції, що підлягають фінмоніторингу; ведення Держфінмоніторингом обліку наданої інформації та ведення обліку суб’єктів первинного фінансового моніторингу.

  Ця постанова набирає чинності з 01.01.2021 р.

Звертаємо увагу, що нормативно-правові акти з питань запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення продовжують діяти і після набрання чинності Законом України від 06.12.2019 р. № 361-IX, в частині, що не суперечить його нормам. Тобто, до прийняття та набрання чинності цієї Постанови, інформацію щодо постановки на облік та про підозрілі фінансові операції клієнтів СПФМ, слід надавати до Держфінмоніторингу відповідно до вимог:

- постанови КМУ від 05.08.2015 р. № 552;

Інструкції щодо заповнення форм обліку та подання інформації, пов'язаної із здійсненням фінансового моніторингу, затвердженої наказом Мінфіну від 29.01.2016 р. № 24.

З 01.01.2021 р. ці нормативні документи втратять чинність.

Читайте більше на цю тему у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі:

Закон про фінмоніторинг: роз’яснення від НБУ;

Затверджено порядок формування та оприлюднення звітності у сфері фінмоніторингу;

Оприлюднено новий порядок фінмоніторингу небанківськими фінустановами;

Зміни до порядку подання звітності з питань фінмоніторингу для банків та небанківських установ.