вгору

ПДВ: найістотніші зміни у декларації

Нагадаємо, нещодавно були внесені зміни до форми податкової декларації з ПДВ та форми уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок. З 12.03.2021 р. набрав чинності наказ Мінфіну «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України» від 01.03.2021 р. № 131 (далі – Наказ № 131).

Наказ № 131 застосовується до податкових періодів з 01 числа місяця, в якому його опубліковано. Отже, подання податкової декларації з ПДВ за формою, яка враховує зміни, внесені Наказом № 131 (ідентифікатор форми F/J0200123), вперше здійснюється за звітний період березень 2021 року (граничний термін подання декларації – 20.04.2021 р.). Про зміни до форми декларації з ПДВ читайте тут і тут.

Найістотніших змін зазнали додатки до декларації ПДВ.

Додатків стало менше, через вилучення з ПДВ-звітності додатка 5 (розшифровка контрагентів).

Частину інформації, яку відображали у старому додатку 5, слід буде розкривати в новому додатку 1. Тому останній зазнав найбільших змін серед інших додатків.

Тепер розділ І «Податкові зобов’язання» додатка 1 містить дві таблиці:

  • Таблиця 1.1 «Відомості про включені суми податку на додану вартість, вказані в податкових накладних, не зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних на дату подання податкової декларації з ПДВ, до суми податкових зобов’язань за звітний (податковий) період»;
  • Таблиця 1.2 «Відомості про коригування податкових зобов’язань згідно зі статтею 192 та пунктом 199.1 статті 199 розділу V Кодексу у разі збільшення суми компенсації за звітний (податковий) період на підставі розрахунків коригування, складених у звітному (податковому) періоді та не зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних на дату подання податкової декларації з податку на додану вартість».

Таким чином, наводяться дані лише незареєстрованих податкових накладних  за звітний період на дату подання декларації.

У Таблиці 1.2 зазначаються лише коригування на збільшення податкових зобов’язань у розрізі РК, незареєстрованих у ЄРПН.

Розділ ІІ «Податковий кредит» нового додатка 1 також містить 2 таблиці:

  • Таблиця 2.1 «Відомості про операції з придбання з податком на додану вартість, які підлягають оподаткуванню за основною ставкою та ставкою 7%.
  • Таблиця 2.2 «Відомості про коригування податкового кредиту згідно зі статтею 192 розділ V Кодексу»

В даних таблицях має містити розшифровку усього податкового кредиту і його коригування за звітний період.

Про це повідомило Центральне міжрегіональне управління по роботі з ВПП.

Про те, що змінилось із впровадженням оновленої форми ПН та РК до неї у M.E.Doc, та про особливості заповнення декларації на суми ПДВ у ПН/ РК, не зареєстрованих в ЄРПН, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.